StoryEditorOCM
PanoramaJEDNA U NIZU

Nove teorije zavjere o bolesti Kate Middleton preplavile mreže, navodno sve otkriva džemper kojeg nosi

Piše MOZAIK SD
24. ožujka 2024. - 17:20

Je li video Kate Middleton autentičan ili je riječ o još jednoj ‘prevari‘ u vidu montiranog sadržaja uz pomoć umjetne inteligencije? Ima li princeza stvarno rak? Dr. Sanjay Gupta, CNN-ov glavni medicinski dopisnik, izrazio je sumnju u ‘odsutnost termina preventivna kemoterapija u medicini‘.

To su samo neka od pitanja na koja analitičari, poznavatelji informatike i računarstva, photoshopa i editiranja, ali i stručnjaci danima pokušavaju pronaći odgovore, piše Žena.

Evo što smatraju da razotkriva da je snimka lažna.

image
Oli Scarff/Afp

Džemper na pruge od prije 7 godina i ‘mrtva priroda‘

Ono što je izazvalo najviše sumnje bila je princezina odjeća. Naime, korisnici društvene mreže X odmah su pronašli video star sedam godina na kojem Kate nosi isti prugasti džemper i ima vrlo sličnu frizuru kao na novom videu na klupi u Windsoru gdje je objavila da je dijagnosticiran rak.

Druga stvar je statična priroda. Pozadina je vrlo statična, pa mnogi vjeruju da se radi o  ‘green screenu‘, te obrađenoj snimci.

Što se daljnjih ‘dokaza‘ tiče, kako se navodi na mrežama, u jednom trenutku s njezine lijeve ruke nestaje prsten, što je dodatno podgrijalo priče da je video prošao kroz ruke montažera.

Analizirali su i položaj ramena Kate Middleton, kao i njezino oko koje kao da se miče u usporenom i zumiranom kadru, što je bilo dovoljno da se teoretičari Twittera uzburkaju i "zaključe" kako na videu nije Kate Middleton.

Još jedan detalj, po njihovom mišljenju, sporan je u cijeloj priči, a to je sjena na klupi, koja je vrlo neprirodna, jer djeluje kao da se pruge s džempera ocrtavaju na klupi u obliku sjene.

Ali, na posljetku se postavlja pitanje - zašto bi princeza lagala da ima rak? Razloga za to vjerojatno nema, te je njena objava po svemu sudeći autentična. Naime, snimala ju je ekipa BBC-a, koji su potvrdili da su bili u njenoj kući. Sve ostalo je najvjerojatnije plod zločeste mašte i teoretičara zavjere.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:36