StoryEditorOCM
PanoramaKlimatske promjene

Rossova ploča, najveći greben na Antarktici, počeo je pucati. Prijeti porast razine mora, ledenjak je veličine Francuske

Piše mozaik sd
30. lipnja 2024. - 14:57

Znanstvenici su došli so zabrinjavajućeg otkrića - duboko ispod antarktičkog ledenog grebena veličine Francuske, Rossove ploče ili police došlo je do neobičnih pomaka.

 Najveći ledeni greben na Antarktici pomiče se,  a promjene su gotovo sigurno prouzročene globalnim zagrijavanjem.

Što se zapravo događa?

Studija objavljena u časopisu Geophysical Research Letters u ožujku pokazala je da se Rossova ledena ploča svakodnevno urušava. O ovom događaju izvještaj je načinilo i  je Sveučilište Washington u St. Louisu.

Rossova ledena polica najveća je na Antarktici, ogromna plutajuća platforma (oko 500 809 četvornih kilometara) koja igra ključnu ulogu u glacijalnom sustavu  i globalnoj klimi. Nalazi se u Rossovom moru između Viktorijine zemlje i Zemlje Marie Byrd.

Ledene rijeke 

Većim dijelom pripada Novom Zelandu. Pod ovom golemom ledenom masom teku rijeke, led se tijekom godine smanjuje i ponovno formira i tako već tisućama godina. Ali, sada se uočilo nešto novo.

Ploča se pomiče i do 40 centimetara dnevno, a destabilizira je ledena rijeka koja se u nju ulijeva, rekao je glavni Doug Wiens sa Sveučilišta Washington.

image

Otapanje Rossove ploče moglo bi ugroziti mnoge gradove uz more

Eyos Expeditions/

- Ovi iznenadni pokreti potencijalno bi mogli igrati ulogu u pokretanju  potresa i lomova u ledenoj polici, kaže znanstvenik koji je ispitivao ponašanje ledenjaka i u prošlosti ali je sada prvi put uočio da se čitava ploča pomiče.

Antarktika se pomno promatra kao pokazatelj promjena u ostatku svijeta. Ako se tamo, najhladnijem mjestu na Zemlji, topi led, razina mora će porasti, a mogli bi se pojaviti i drugi problemi.

Na primjer, morski led na Antarktici koji se otopio u ljeto 2023. nije se ponovno formirao zimi. Kao rezultat otapanja leda, kolonije carskih pingvina pretrpjele su ekstreman pad razmnožavanja. Rossova ploča  također se otapa,  prijeteći otočnim državama i nekima od najvećih svjetskih gradova ​​porastom razine mora.

Bez fosilnih goriva

Ne povezuju svi znanstvenici ova zbivanja s globalnim zatopljenjemIma i drugačijih mišljeja, ali, ako se Rossova ploča raspadne, moglo bi doći do pravog kolapsa.

Nizozemski znanstvenici u međuvremenu iskušavaju  tehnologiju koja bi pomogla u zgušnjavanju arktičkog morskog leda, ali najutjecajnije dugoročno rješenje za izbjegavanje velikog otapanja leda u blizini polova je smanjenje prosječne temperature Zemlje - i postupno ukidanje korištenja fosilnih goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 15:02