StoryEditorOCM
PanoramaPRAVO BOGATSTVO

Tri godine nakon smrti legendarnog dizajnera Pierrea Cardina rođaci se bore za njegove milijune

Piše MOZAIK SD
8. kolovoza 2023. - 22:20

Ostavština legendarnog francuskog dizajnera Pierrea Cardina predmet je pravne bitke. Pranećakinje kultnog poduzetnika (Patricia, Laurence, Régine i Marie-Christine, uz podršku velikog dijela obitelji Cardin)  optužile su svog rođaka i sadašnjeg predsjednika modnog carstva Rodriga Basilicati-Cardina (50) za prijevaru stjecanja imovine svog slavnog ujaka.

image

Kreacije Pierre Cardina

Lucas Barioulet/Afp

Okolnosti ostavštine modnog vizionara Cardina, koji je umro krajem prosinca 2020. i nije imao djece, istražila je francuska policija nakon pritužbe koju su podnijele dizajnerove pranećakinje.

Optužili su rođaka za prijevaru i krivotvorenje oporuke. Rodrigo, koji je navodno radio sa svojim slavnim ujakom gotovo 25 godina, kao predsjednik sprječava prodaju tvrtke. 

"Samo želim poštovati želju Pierrea Cardina da očuva svoje carstvo i branim imidž", rekao je.

image

Pranećak Rodrigo Basilicati-Cardin

Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Dizajner je iza sebe ostavio veliku imovinu, holding tvrtku i podružnice, mnoge licence i marke, kao i kuće u Parizu i gradu Vaucluseu.

"Imovina grupe procjenjuje se na između 750 i 800 milijuna eura, ovisno o prijedlozima za preuzimanje", rekao je Jean-Louis Rivière, predstavnik nećakinja.

U jednoj od pritužbi unuci dovode u pitanje uvjete pod kojima je Basilicati-Cardin preuzeo upravljanje gospodarstvom. Njihove sumnje odnose se na valjanost ugovora o prijenosu dionica koji je potpisala njihova baka Giovanna Cardin (jedna od dizajnerovih sestara) nekoliko dana prije njezine smrti u ožujku 2000.

image

Pierre Cardin (1922. - 2020.)

Jean Ber/Collection Christophel Via Afp

"Rodrigo Basilicati-Cardin bio je u situaciji da se imenovao upraviteljem. Sada se želi riješiti svojih zakonitih nasljednika iz osobnih razloga", rekao je odvjetnik. Istodobno, pranećakinje njegovog rođaka sumnjaju da je on napisao oporuku iz 2016. u kojoj je dizajner Pierre Cardin imenovao Rodriga jedinim nasljednikom.

Od 2011. Cardin je pokušavao prodati svoje poslovno carstvo, tražio je milijardu dolara iako je vjerojatno vrijedno tek dio toga, ali do prodaje nikad nije došlo. U poznoj dobi kupio je dvorac Markiza de Sadea i osmislio festival lirske umjetnosti, otvorio je muzej u Saint-Ouenu, postao ambasador dobre volje Ujedinjenih naroda te predstavljao spektakularne nove kolekcije u Rusiji i Kini.

Kritičari su ga optuživali za utrku za novcem koja je štetila brendu, a on je odgovarao da ne želi sudbinu drugih velikih kreatora koji su skončavali život bez ičega.

- Ne želim umrijeti bez novčića pa da 20 godina nakon moje smrti drugi stvore bogatstvo od mog imena. Svakog dana radim na svojim kreacijama i kontroliram svaki cent – kazao je u jednoj prigodi.

Cardin nije imao svoje djece kojoj je mogao ostaviti svoje golemo bogatstvo, svojevremeno je kazao da žali što nijedno dijete nije rođeno u njegovoj četverogodišnjoj vezi sa slavnom francuskom glumicom Jeanne Moreau.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:59