StoryEditorOCM
PanoramaDaniel Day-Lewis

Trostruki oskarovac i jedan od najvećih glumaca u povijesti vraća se iz mirovine: ponudu svoga sina nije mogao odbiti

Piše Marko Njegić
2. listopada 2024. - 11:42

Činilo se isprve kao jedna u nizu lažnih (filmskih) vijesti, ali na sreću nije. Trostruki oskarovac i jedan od najvećih glumaca u povijesti Daniel Day-Lewis ("Nepodnšljiva lakoća postojanja", "Posljednji Mohikanac", "U ime oca"), vraća se iz mirovine nakon duge sedmogodišnje pauze.

Glumit će u filmu "Anemone", redateljskom prvijencu njegova sina Ronana Day-Lewisa. Radi se o drami koja "istražuje zamršene odnose očeva, sinova i braće, te dinamiku obiteljskih veza".

image
Andrew G Cowie/Afp

Daniel je i koscenarist zajedno s Ronanom, a u filmu će igrati Sean Bean i Samantha Morton. Day-Lewisa smo zadnji put gledali u "Fantomskoj niti" iz 2017., nakon čega se odlučio umiroviti.

Nije to bio prvi put da ovaj glumac najavljuje umirovljenje sjetimo li se da je nešto slično napravio nakon "Boksača" iz 1998., da bi se vratio pred kamere na nagovor Martina Scorsesea i Leonarda DiCaprija za "Bande New Yorka" (2002.).

No, kako su godine prolazile nakon "Phantom Thread", izgledalo je da ovaj put misli ozbiljno, posebice nakon što se početkom 2024. iznenada pojavio na svečanoj dodjeli nagrada "National Board of Review" uručiti priznanje Scorseseu koji ga je zadirkivao da "možda ima vremena za još jedan zajednički film" tijekom svog govora, ali glumac je mudro (od)šutio.

- Primiti ovu čast koju je ukazao Daniel samo je po sebi čast. Snimili smo dva filma zajedno (prvi je "Doba nevinosti"; op.a.) i to je jedno od najvećih iskustava u mom životu, moram reći. Možda ima vremena za još jednu suradnju. Možda! On je najbolji - rekao je tada Scorsese. 

image
Eduardo Dieguez/Afp

Ako je Scorsesea zasad odbio, sinu nije mogao odoljeti. "Anemone" će zasigurno prštati od spektakularne day-lewisovske glume i svaki filmofil bi trebao križati dane do premijere filma.

Pitanje je može li Day-Lewis osvojiti i rekordnog četvrtog Oscara za nekog glumca (samo ih Katherine Hepburn ima toliko). Dosad je dobio zlatne kipiće za fantastične glavne uloge u "Mojem lijevom stopalu", "Bit će krvi" i "Lincolnu". 

image

Može li osvojiti i četvrtog Oscara za ulogu u sinovu filmu? 

Joe Klamar/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 13:19