StoryEditorOCM
PanoramaJEDAN SAT VIŠE SNA

Uskoro prelazimo na zimsko računanje vremena: Hrvatska se zalaže za trajno ljetno računanje, zbog utjecaja na turizam

Piše MOZAIK SD
23. listopada 2024. - 13:43

Posljednjeg vikenda u mjesecu, u noći sa subote 26. listopada na nedjelju 27. listopada, u tri sata ujutro pomaknut ćemo kazaljke za jedan sat unatrag i prijeći na zimsko računanje vremena. Spavat ćemo sat duže, piše N1. 

image
/Shutterstock

Iako ćemo provesti dodatni sat u krevetu, znanstvenici kažu da pomicanje sata, bez obzira na to pomiču li se kazaljke jedan sat unatrag ili unaprijed, može utjecati na produktivnost i razinu energije te uzrokovati nedostatak sna. Sve se to događa zbog poremećaja cirkadijanog ritma budnosti i spavanja, prenosi Telegram.

Kako bolje spavati kad se pomakne sat?

Koraci za poboljšanje higijene spavanja mogu biti važan dio podržavanja zdravog cirkadijanog ritma, no nekim ljudima to neće biti dovoljno te će im biti potrebni i drugi koraci, ovisno o situaciji. Ako imate stalne ili teške probleme sa spavanjem, često se pospani danju ili pak patite od nesanice, razgovarajte s liječnikom koji će vas prema potrebi uputiti na dodatne pretrage kako bi se utvrdio točan uzrok problema.

Krećite se i izađite na svjež zrak

Izlasci u prirodu mogu potaknuti resetiranje unutarnjeg tjelesnog sata. Odlazak u šetnju nakon što se probudite može pomoći tijelu da se lakše prilagodi promjenama koje donose sve kraći dani. Manje dnevnog svjetla također može imati negativan utjecaj na raspoloženje i razinu energije, pa kratke šetnje tijekom dana mogu povećati serotonin i spriječiti taj pad. Redovita tjelovježba također može olakšati proces podešavanja unutarnjeg sata i pomoći vam da lakše zaspite navečer.

image
/Shutterstock

Izbjegavajte kofein

Stimulansi poput kofeina mogu vas držati budnima i poremetiti prirodnu ravnotežu između sna i budnosti. Ako imate problema sa spavanjem noću, može vam pomoći izbjegavanje kave nakon podneva.

image
/Shutterstock

Ograničite umjetno svjetlo prije spavanja

Izloženost umjetnom svjetlu noću može ometati cirkadijani ritam. Pokušajte izbjegavati korištenje elektroničkih uređaja koji emitiraju plavo svjetlo – poput telefona i prijenosnih računala – prije spavanja.

image


 

/Shutterstock

Oprezno s drijemanjem popodne

Kada se osjećate umorno, primamljivo je odspavati – ali dulje drijemanje, osobito kasnije tijekom dana, može narušiti kvalitetu spavanja tijekom noći. Ako ipak ne možete izdržati i osjetite li potrebu za odmorom, odspavajte kratko, oko 20 minuta.

image
/Shutterstock

Pridržavajte se dosljednog rasporeda spavanja

Iako zvuči primamljivo, neka vam dodatni sat sna ne bude izgovor da u noći sa subote na nedjelju ostanete dulje budni. Uvijek se, ako je to moguće, pridržavajte rasporeda prema kojem se svaki dan budite i odlazite na spavanje u isto vrijeme jer tako možete pomoći tijelu da uspostavi stabilan cirkadijani ritam budnosti i spavanja. Za dobar noćni san preporučuje se spavati u mirnoj i mračnoj spavaćoj sobi, dok se osobama koje imaju problema s usnivanjem prije spavanja preporučuje opuštanje – čitanjem knjige, kratkom meditacijom ili uživanjem u opuštajućoj kupki.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Europska unija je još 2018. godine predložila ukidanje pomicanja sata, no zemlje članice još uvijek se nisu uspjele dogovoriti oko tog pitanja. U ožujku prošle godine predstavljena je nova inicijativa europskih zastupnika za ukidanje pomicanja sata, no pomaka još nema. Sat ćemo pomicati još najmanje dvije godine jer je Europska komisija u Službenom glasniku EU objavila ljetni sat do 2026. godine, prenosi N1.

U 2018. godini održano je javno savjetovanje na razini EU-a u kojem je sudjelovalo više od četiri i pol milijuna građana. Za ukidanje pomicanja sata izjasnilo se čak 84 posto sudionika.

Stručnjaci podržavaju zimsko računanje vremena

Odluku o tome koje će vrijeme izabrati kao trajno, Europska komisija prepustila je članicama. Države se nisu uskladile jer neke članice teže stalnom ljetnom računanju vremena, dok druge podržavaju zimsko računanje vremena. Hrvatska se zalaže se za trajno ljetno računanje vremena zbog pozitivnog utjecaja na turizam.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 13:45