StoryEditorOCM
PanoramaNEŠTO MALO DRUKČIJE

Vampir humanist traži suicidalnog dobrovoljca: mlada krvopijka odbija loviti, a onda upozna mladića koji se želi ubiti

Piše Marko Njegić
23. rujna 2024. - 18:26

Balerinska vampirica Abigail iz horora koji ponosno njezino ime dobila je inverziju u tinejdžerski Sashi u kanadskom filmu ”Vampir humanist traži suicidalnog dobrovoljca” (”Vampire humaniste cherche suicidaire consentant”/”Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person”).

Abigail ulazi u anale žanra s očnjacima kao jedna od najkrvožednijih vampirica, a Sasha u tumačenju Sare Montpetit njezina je sušta suprotnost. Naime, mladi ženski lik ne napada ljude i ne siše njihovu krv u dugometražnom hororsko-komičnom prvijencu redateljice Ariane Louis-Seize koji se premijerno prikazao na Veneciji, regionalnu premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu i postao dostupan na HBO Maxu.

FILM: Vampire humaniste cherche suicidaire consentant; horor komedija; Kanada, 2023. REŽIJA: Ariana Louis-Seize ULOGE: Sara Montpetit, Felix-Antoine Bénard OCJENA: ****

Naravno, roditelji su užasnuti tim hendikepom, a upoznajemo ih u prvoj sceni filma ambijentiranog u Montreal, kad kćerki, dok je bila klinka, priređuju iznenađenje za rođendan u vidu klauna, poklona koji je ”zabavan” i ”ukusan”. ”Očnjaci će ti sami izrasti”, uvjeravaju roditelji Sashu, no to se ne događa, tako da na koncu njezina familija pojede klauna i traumatizira djevojčicu.

Rastu očnjaka i buđenju vampirskih instinkata ne pomaže ni gledanje horora, štoviše izaziva u njoj suprotan efekt, kao i onaj susret s nesretnim klaunom od čega ima PTSP; Sashino suosjećanje je potaknuto prizorima umirućih ljudi.

Roditelji je odvode kod krvožedne rodice Denise (Noemie O’Farrell) ne bi li Sasha napokon naučila loviti ljude i zarila očnjake u nečiji vrat. ”Neću loviti za sve nas još 200 godina”, govori Sashina mater Georgette (Sophie Cadieux), a otac Aurelien (Steve Laplante) staje u njezinu obranu rekavši ”Nikad neću tjerati kćer da ubija protiv svoje volje”.

Dok boravi kod Denise, Sasha upozna vršnjaka Paula (Felix-Antoine Bénard), jednako usamljenog, depresivnog i otuđenog od okoline poput nje same, a k tome ima suicidalne tendencije kao žrtva ”bullyinga” i ”rado bi dao život za plemenit cilj”.

Među njima se rađa povezanost i pada dogovor da će se Paul žrtvovati za Sashu nakon što ispune njegove posljednje želje u filmu koji gradi most između gotičkih romansi Tima Burtona i otkačenih ”indie” komedija Wesa Andersona.

”Vampir humanist traži suicidalnog dobrovoljca” daje malo drukčiji pogled na vampirsku mitologiju i donosi dašak osvježenja u krvopijski žanr na približan način kao što su to napravili Tomas Alfredson s ”Neka uđe onaj pravi” i Ana Lily Amirpour s ”Girl Walks Home Alone At Night” kao glavni uzori za Louis-Seize uz Burtona i Andersona.

Sasha ima nešto od likova Winone Ryder poput Lydije Deetz iz ”Bubimira” i također usamljene crnokose vampirice Sheile Vand iz ”Djevojka se vraća kući sama, noću”. Situacija između Sashe i Paula iskorištena je kao zgodna metafora za prvi seks i gubitak nevinosti. ”Da ugasimo svjetlo?”, pita Paul kad njih dvoje u sobi isprobavaju kako će ga ona ugristi.

Kako priča teče dalje, gledatelj biva sve više uključen u zahvaljujući glumcima i redateljici koja je pažljivo zarila očnjake u vampirski žanr i ima osjećaj za tihi tinejdžerski angst i suptilnu mladenačku romansu kao kontru načelno morbidnoj premisi na temu suicida, rijetko iskorištenoj u svrhe romantične komedije (npr. nezavisnjačka ”Pizzeria Kamikaze”).

Nakon ”Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person” redateljica Louis-Seize lako bi mogla dobiti pozivnicu da režira neki američki ”indie” film za premijeru na Sundance festivalu. Neka uđe ona prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 18:29