StoryEditorOCM
Panoramapokrenite se

Vaš najbolji prijatelj se ponaša drugačije? Evo nekoliko znakova da vašem psu treba više aktivnosti

Piše MOZAIK SD
18. veljače 2024. - 17:20

Psi su razigrani ljubimci i zato im je svakodnevna tjelesna aktivnost neophodna. Nedostatak aktivnosti kod psa može uzrokovati razne probleme od promjena u ponašanju do zdravstvenih problema, piše klix.ba.

Ako niste sigurni ima li vaš ljubimac dovoljno dnevne aktivnosti, provjerite ima li ovih znakova.

Debljanje

Kako bi vaš pas bio zdrav, važno je pripaziti na njihov dnevni unos i potrošnju kalorija. Više pojedenih kalorija nego potrošenih uzrokuje debljanje, dok suprotno uzrokuje gubitak težine.

Ako se vaš pas u zadnje vrijeme udebljao, to bi mogao biti znak da mu treba više aktivnosti. Baš kao i ljudi, većina pasa najbolje mršavi pristupom koji uključuje kombinaciju prehrane i tjelovježbe.

Uništavanje namještaja

Problemi u ponašanju, posebice destruktivno ponašanje, obično su posljedica nedovoljne aktivnosti. Mnogi psi, osobito pasmine s visokom energijom, počnu se dosađivati ​​i frustriraju se ako nemaju dovoljno vježbe na otvorenom i mentalne stimulacije.

Ako vaš pas počne žvakati stvari po kući, grebati ili kopati po vratima, ili napadati kuhinju ili kantu za smeće, važno je uključiti više šetnji i drugih aktivnosti na otvorenom.

Ako vaš pas počne žvakati stvari po kući, grebati ili kopati po vratima, ili napadati kuhinju ili kantu za smeće, važno je uključiti više šetnji i drugih aktivnosti na otvorenom.

Povučeno ponašanje

Neki će psi postati vrlo povučeni i depresivni kada im nedostaje mentalna i fizička stimulacija. Ovi se psi nerado druže s vama i možda će trebati više aktivnosti da se promijene. Međutim, to može biti i znak bolesti, pa se obratite svom veterinaru ako to vidite kao simptom.

Hiperaktivnost

Psi koji su hiperaktivni i oni koji pokazuju loše manire često imaju nedostatak aktivnosti. To se obično vidi kod mladih pasa i pasa energičnih pasmina. Karakteristika ovih pasa je da imaju toliko volje i energije. Ako se njihova energija ne koristi na produktivan način, koristit će se za uništavanje stvari.

Pretjerano lajanje ili cviljenje

Psi koji su nemirni i puno laju ili cvile, žele vam pokazati da im nedostaje više aktivnosti. Dakle, komuniciraju na najbolji način na koji znaju, a to je svakako lajanje ili cviljenje. Redovita igra na otvorenom često je lijek za ovaj problem ponašanja.

Krutost

Kao i kod ljudi, sjedilački način života, osobito kod starijih pasa, dovodi do gubitka mišića te ukočenih i bolnih zglobova. Dnevna aktivnost pomaže u održavanju tonusa mišića i održava tetive i ligamente opuštenima i spremnima za kretanje. Ako vaš pas ima problema sa stepenicama ili skakanjem, razgovarajte sa svojim veterinarom da vidite radi li se o medicinskom problemu poput artritisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:22