StoryEditorOCM
PanoramaDO 2028.

Zbog manjka stanova i iseljavanja stanovnika gradonačelnik Barcelone odlučio zatvoriti sve apartmane za turiste

Piše HINA
21. lipnja 2024. - 22:05

Barcelona je u petak objavila da će do 2028. zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima, čime želi obuzdati rast troškova stanovanja i omogućiti građanima da mogu živjeti u svojem gradu. 

Ljevičarski gradonačelnik grada, Jaume Collboni, rekao je da će do studenoga 2028. Barcelona ukinuti dozvole za 10.101 apartmana koji trenutačno imaju dozvolu za kratkoročni najam. 

"Suzbijamo ono što smatramo najvećim problemom Barcelone", rekao je Collboni na događaju gradskih vlasti.

image

Turisti u Barceloni

/Shutterstock

Boom kratkoročnog najma u Barceloni, najposjećenijem gradu u Španjolskoj, doveo je do toga da si neki građani ne mogu priuštiti najam stana nakon što su stanarine u zadnjih 10 godina porasle 68 posto, a cijene nekretnina 38 posto, rekao je. Pristup stanovanju postao je pokretač nejednakosti, osobito za mlade, dodao je.

Lokalne vlasti uvele su u zadnjih deset godina restrikcije za kratkoročni najam na Kanarima, u Lisabonu i Berlinu. 

Španjolska socijalistička ministrica stanovanja, Isabel Rodriguez, rekla je da podržava odluku.

"Riječ je o tome da se poduzme sve što je potrebno kako bi se zajamčilo pristup pristupačnom stanovanju", objavila je na X-u.

Airbnb, platforma za najam apartmana, nije odgovorila na zahtjev za komentarom. 

"Collboni čini pogrešku koja će dovesti do siromaštva i nezaposlenosti", priopćilo je udruženje iznajmljivača turističkih apartmana u Barceloni APARTUR, dodajući da će zabrana dovesti do porasta ilegalnog iznajmljivanja apartmana. 

Odluka će koristiti hotelima. Otvaranje novih hotela u najpopularnijim dijelovima grada zabranila je krajnje lijeva stranka koja je vladala Barcelonom od 2015. do 2023., ali Collboni je dao naslutiti da bi mogao ublažiti restrikcije. 

Hotelsko udruženje Barcelone nije željelo komentirati vijest.

image
/Shutterstock

"Tih 10.000 apartmana koristit će građani ili će završiti na tržištu za najam ili prodaju", rekao je gradonačelnik. 

Mjesne vlasti najavile su stroge inspekcije kada zabrana stupi na snagu.

U Barceloni zadnjih godina nije dopušteno registriranje novih turističkih apartmana. Mjesna vlada naredila je od 2016. zatvaranje 9700 ilegalnih turističkih apartmana i gotovo 3500 apartmana ponovno koriste građani za stanovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 22:06