StoryEditorOCM
Panoramanova istraživanja

Znanstvenik je stavio ruku u kutiju s 50 komaraca pa otkrio tajnu: Evo kako se najbolje zaštititi od dosadnjakovića

Piše MOZAIK SD
22. kolovoza 2023. - 13:14

Pojava virusa Zapadnog Nila u Europi izazvala je zabrinutost i potaknula ljude da se zapitaju načine zaštite od komaraca.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje boravka blizu vodenih površina poput rijeka, jezera i močvara, posebno tijekom večernjih sati, kada je prisutnost komaraca najizraženija, piše klik.hr.

Također, preporučuje se korištenje sredstava za odbijanje komaraca. S obzirom na velik izbor takvih proizvoda na tržištu s različitim sastojcima, nije lako odabrati najučinkovitiji. Profesor James Logan, vodeći stručnjak za odbijanje komaraca na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, proveo je testiranje učinkovitosti glavnih sastojaka prisutnih u poznatim brendovima sredstava za zaštitu od komaraca.

Kako bi testirao njihovu učinkovitost, nanosio je svaki od tih sastojaka pojedinačno na ruku, koju bi zatim stavio u staklenu kutiju s 50 komaraca. Njegovo zaključivanje i savjet drugima bilo je da je vrijeme nanošenja ključno.

Vrijeme nanošenja je važno

Na sredstvima za odbijanje komaraca obično piše da pružaju zaštitu od četiri do deset sati. Međutim, profesor Logan ističe da tijekom odmora često se znojimo, plivamo ili mijenjamo odjeću, što može utjecati na trajanje zaštite. Uvijek je važno pažljivo pročitati upute i nanositi proizvod češće ako je potrebno.

Pravilan nanos

Bez obzira radi li se o spreju, roll-onu ili losionu, profesor Logan naglašava potrebu za temeljnim nanošenjem sredstava za odbijanje komaraca. Preporučuje da proizvod nanesete pažljivo, slično kao što nanosite kremu za sunčanje, pokrivajući sva izložena područja. Nedostatak nanošenja na bilo kojem dijelu tijela može dovesti do napada komaraca, upozorava on.

Narukvice protiv komaraca

Narukvice koje obećavaju zaštitu od komaraca postale su popularne, posebno među roditeljima koji ih često kupuju za svoju djecu. Međutim, stručnjaci ističu da je njihov učinak ograničen i da je i dalje potrebno koristiti sredstva za odbijanje komaraca.

Električni uređaji za zaštitu

Uređaji koji oslobađaju insekticide, kao većina onih dostupnih u supermarketima, prilično dobro funkcioniraju. Preporuka je da ih uključite prije izlaska navečer, ostavite da djeluju nekoliko sati i zatim isključite. Međutim, ne treba ih ostavljati da rade cijelu noć, jer mogu biti vrlo jaki, savjetuje profesor.

Reakcija na ubod

U slučaju uboda komarca, profesor James Logan savjetuje da se ne češete mjesto uboda niti ga pritišćete kako biste izbjegli infekciju uzrokovanu vanjskim bakterijama. Umjesto toga, predlaže upotrebu hladnih obloga kako biste smanjili oticanje i svrab. Ako otok i bol ne prolaze te se pojave dodatni simptomi, preporučuje se hitno se obratiti liječniku, piše klik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:36