StoryEditorOCM
Prostorijanovi trendovi

Srbi masovno kupuju stanove i kuće u jednom dijelu Hrvatske: Nisu to bilo kakvi kupci, riječ je o elitnim destinacijama

Piše Korana Sutlić/JL
11. lipnja 2024. - 06:49

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjoj razini redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako su lani kupili njih 3 403.

Ipak, kako saznajemo od vlasnika agencija za nekretnine, ako se gleda kupnja od državljana iz regije, ove godine primijećen je nešto veći interes za kupnjom nekretnina na obali od građana Srbije, u Istri i na Kvarneru.

- Zanimljivo je da u zadnje vrijeme sve više upita i kupaca nam dolazi iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji preferiraju kupnju skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. U pravilu zainteresirani su za kupnju nekretnina u Opatiji i Istri s naglaskom na zapadnu obalu - rekao je za Jutarnji list Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

Teško je reći s čime je sad povezan ovaj veći interes. Opatija je, primjerice, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupnju ljetnikovaca...Prema podacima lani su građani Srbije kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo u ovom kontekstu, vidjeti ukupne podatke za ovu godinu.

- Nismo primijetili veći interes građana Srbije za nekretninama u Dalmaciji, rekla bih da je interes isti kao ranije i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, porijeklom iz Hrvatske - kaže Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Nadalje, interes hrvatske dijaspore kao tržišne niše unutar sektora trgovine nekretninama na obali i dijaspore iz regije, eksplodirao je nakon korone. Upiti su se tada u roku par mjeseci doslovno udeseterostručili.

- U 2022. godini 36% svih kupnja nekretnina u Hrvatskoj realizirano je od strane stranih državljana, a po mom mišljenju barem 50% kupaca pripada dijaspori iz regije - navodi za Jutarnji list Papeš.

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno interesantne zbog relativne blizine i izvanredne prometne povezanosti s mjestima u kojima žive. Probude se u Beču, Grazu ili Munchenu, sjednu u auto, te su u roku od 4-5 sati ovdje na ručku i uživaju uz more. Dosta upita od onih koji su iz stranih zemalja kao što su Njemačka i Austrije, kako kaže Branko Papeš, je dijaspora iz BIH.

Općenito ove godine bilježi se pad interesa kupaca iz inozemstva zainteresiranih za obalu, od kojih 10 posto i više zavisno o kojem se području se govori. U agencijama za nekretnine kažu kako su se cijene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se sad tržište zapravo stabiliziralo, te da je situacija nakon pandemije bila izuzetak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 06:50