StoryEditorOCM
Prostorijašto prije to bolje

Zaboravili ste vlažno rublje u perilici rublja i sada se pitate morate li ga ponovno oprati? Evo što kaže stručnjak

Piše MOZAIK SD
1. kolovoza 2024. - 10:34

S vremena na vrijeme može se dogoditi da zaboravite ili ne stignete objesiti oprano rublje. Mokra odjeća tada leži u perilici rublja već neko vrijeme. 

Dr. Bernd Glassl iz IKW-a (Njemačko udruženje za osobnu njegu i deterdžente), voditelj odjela za njegu kućanstva, kaže: "Što se rublje brže objesi ili stavi u sušilicu, to bolje." Prema njegovom iskustvu, 20 do 30 minuta nakon završetka ciklusa pranja još uvijek je u redu."

image
Shutterstock

"Rublje treba objesiti da se osuši ili staviti u sušilicu rublja što je prije moguće nakon završetka programa pranja", objašnjava Glassl. Vrata ili poklopac perilice rublja tada bi trebali biti otvoreni neko vrijeme. Glassl preporučuje barem sat vremena. Osim toga, ne smijete zaboraviti otvoriti "ladicu za deterdžent" kako bi se bubanj za pranje i komora za ispiranje mogli osušiti. "S jedne strane, to sprječava gužvanje rublja, a s druge strane sprječava razmnožavanje bakterija u vlažnom okruženju i počinje neugodno mirisati", zna stručnjak.

image
Shutterstock

Što se može dogoditi u najgorem slučaju?

Ako ste zaboravili rublje u perilici rublja, može se dogoditi da više ne miriše svježe, već pljesnivo. Međutim, naravno, ovisi o tome koliko je dugo tamo. "Bakterije se razmnožavaju u perilici rublja i stvaraju sluzave slojeve, takozvane biofilmove", objašnjava Glassl. Otuda i pljesniv miris.

image
Shutterstock
image

Clothes and rubber duck inside the washing machine, laundry and hygiene concept

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 21:52