StoryEditorOCM
ShowbizŽIVOTNA ISPOVIJEST

Nakon godina šutnje, Marijan Ban ponovno u javnosti! ‘Da nema Belana ne znam bi li se ja uopće...‘ Pričao i o Đavolima

Piše I. P.
7. lipnja 2024. - 10:59

U utorak, 11. lipnja na Prvom programu HTV-a bit će emitirana i peta epizoda dokumentarnog serijala „Zauvijek autor“ koji je izazvao veliku pozornost gledatelja. Ovog je puta ekipa redatelja Tonija Volarića, u produkciji Hrvatskog društva skladatelja, istražila život i karijeru jednog od „splitske dice“, Nene Belana.

"Da nema Belana ne znam bi li se ja uopće bavija glazbom, bi li te pisme išle naprid. On je jedini, glavni, prvi i jedini krivac za to. Ja sam često bija u klubu doli jedriličarskom u „Mornara. A Đavoli su krajem ‘84. imali tamo svoj prvi koncert. Mi nismo ni znali tko je taj bend, ali kako je to u klubu dobro je. Kupija san dvi karte, na kartama pisalo gost iznenađenja. Ja pitam tko je gost iznenađenja ovi govore to si ti. Ja govorim dobro vrati mi lovu za karte, ovi govori neću. Tako da to je bija moj prvi javni nastup u životu“, kaže Marijan Ban u dokumentarcu "Zauvijek autor".

image

‘Zauvijek autor‘ ovaj put priča o Neni Belanu

Pr

Osim Belanove životne priče nije teško pretpostaviti da će najveću pozornost šireg gledateljstva izazvati činjenica da za dokumentarac, u prvom medijskom istupu nakon nekoliko godina, govori Marijan Ban.

Kako saznajemo od spomenutog autora, Ban je u jednom splitskom studiju opširno govorio o njihovu prijateljstvu i gotovo krucijalnoj ulozi koju je Neno imao u njegovu životu.

U najavnom video isječjku dokumentarca koji objavljujemo Ban priča i kako izgledaju njihova druženja. 

"Ja se nađem s Nenom. Onda mi sidimo i šutimo većinom. Onda ja njega pitam je li ti to novi mobitel, a on odgovori nakon po ure, ‘je, uzea sam ga prije dvi godine‘. Onda on mene pita nakon još po ure ‘je li još imaš ono auto‘. Eto takvi su naši razgovori i lipo nam je", govori Ban kroz smijeh.

Mnogi će se s nostalgijom prisjetiti osamdesetih u Splitu kad su neka optimistični mladi glazbenici, među njima Belanov prvi bend Narodno blago, pa Đavoli, nosili snimke u Jugoton i nadali se prvom albumu.

Osim Belana i Bana, u dokumentarcu govore još Siniša Škarica, Marinko Biškić, Boris Hrepić Hrepa, Zorica Kondža, nažalost sad već pokojni Massimo, Zlatko Gall, Branko Viljac, Ana Tonković, Krešo Dolenčić i Goran Lisica Fox.

Snimateljica serijala je Andrea Kaštelan, ton majstor bio je Viktor Grabar, a majstorica šminke Sanja Krstulović.

Prve četiri epizode serijala, o Gibonniju, Vjekoslavi Huljić, Zrinku Tutiću i Alki Vuici se zbog velikog interesa repriziraju u programu HTV-a čak tri puta u tjednu prvog prikazivanja, a i mogu se naći na YouTubeu.

image

Marijan Ban u ‘Zauvijek autor‘

Pr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 09:24