StoryEditorOCM
ShowbizSPLITSKI FESTIVAL

Prvi čovjek Splitskog festivala o čaroliji koja nas očekuje pod zvijezdama i među (estradnim) zvijezdama

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
28. lipnja 2024. - 15:49

Da je festival čovik - bija bi u puno lipin godinama. Ovako je legendaran. Osim što je i tradicionalan. Neizbježan. Očekivan. Dočekan.

Na Prokurativama će šezdeset i četvrti put za redom biti održan Splitski festival, naš, gradski brend, nezaobilazan događaj, najjasniji znak da je lito počelo svom forcon.

image
Nikola Brboleza/Cropix

Nešto malo više doznali smo ćakulajući s Stivijem Vučkovićem, prvim čovjekom Festivala, gospodarom organizacije, spiritus movensom svega što se na Prokurativama događa, sprema i priprema.

Drugog dana srpnja, u utorak, sve počinje Split blues festivalom, on se održava po četnaesti put. U Split dolazi klavijaturist Tihomir Pop Asanović, na apsolutno oduševljenje svih bluzera. Pop je naime sedamdesetima postavio temelje domaćeg funka i rocka, a poznat je i kao član legendarnih bendova Time i September. Karijera mu je impresivna, rijetka su imena s kojima nije surađivao. Kao uvodni izvođač nastupiti će Splitu dobro znani Charlie & Bell Blues Experience, koji inače sviraju root blues, a nakon njih će na pozornicu izaći "Osmi putnik".

- Glasno, glasnije, baš tako će biti uz "Putnike", zamislite ih na velebnoj bini koju pripremamo, onako žestoke, sa svojim pjesmama koje su odavno već evergreeni! Kad može Metallica na Montreux Jazz festivalu onda ide i Osmi putnik na Split Blues Festivalu - ne može dočekati početak manifestacije Stivi.

Cilj mu je, dodaje, poštivanjem tradicionalnih stvarati i nove umjetničke vrijednosti koje će Splitskom festivalu dati dodatni sjaj. Ako je to uopće moguće, ovo dodajemo mi.

image
Nikola Brboleza/Cropix

- U četvrtak, četvrtog dana srpnja, očekuje nas za našu organizaciju "zloglasni" koncert - smije se Stivi najavljujući žestok ritam TBF-a, koji će prašiti u pratnji Jazz orkestra HRT.

Noćna mora svakog organizatora, bez obzira koliko u biti dobra bila - je nedostatak karata. Navala je tolika da će otvorilo dodatnih stotinjak stajaćih mjesta. Oni koji ostanu iza ograde moći će se gibati u ritmu na dnu Marmontove...

I tako, malo po malo, eto nas do centralnog vikenda, vikenda koji će umotati grad pod Marjanom u koprenu nota.

- Taman je prošlo pola je stoljeća od kako je Oliver Dragojević pobjedio na Prokurativama sa pjesmom "Ča će mi Copacabana", pod tim ćemo imenom i proslaviti jubilej Tea Trumbića, velikog skladatelja, koji je drugi najnagrađivaniji, nakon Runjića, autor na Splitskom festivalu - kazao nam je Vučković, otkrivši kako je Teo Trumbić uspio nagovoriti Olivera Dragojevića da otpjeva njegovu pjesmu.

image
Nikola Brboleza/Cropix

- Kupija mu je postole! E, te 1974. Teo je Oliveru da pare za kupit nove postole, kao jedini zalog da će ovaj otpivat skladbu. I taj potez je obojici prominija život - veli nam, pa se vraćamo na opus maestra Trumbića.

- Vrati se, srce te moje zove - zapjevao nam je Stivi, pa nastavio u revijalnom tonu:

- Zbogom, Dalmacijo, ti moj si cijeli svijet!

I odmah, mijenjajući melodije, otpjevao refrene "Dalmacijo, ljubav si vječna" i "Mila majko ide brod" i "Kome bi šumilo more moje sinje" i "U jednoj maloj, tihoj kavani"...

- To je glazba koja je zapisana u naš genetski kod! Bez obzira voljeli ovu glazbu ili ne, svaki put u Dalmaciji kada se okupi familja, kada se okupe prijatelji zapjevaju se ove pjesme - i ima pravo šjor Vučković, tako uistinu je.

I vi ste čitajući ovo zapjevušili, priznajte!

Uglavnom, očekuje vas 16 pjesama - znate svaku, to vam garantiramo, a otpjevati će ih redom legende hrvatske estrade. I to nije sve, rekli bi na reklamama, jer Petra Kraljev i Jagoda Kumrić, splitske glumice, koje odlično funkcioniraju kad udari južina, ali i kad je lipo vrime - ka šta su i same (sve to govori Stivi!), složit će scenarij za pamćenje i prepričavanje.

Iskazivajući poštovanje svakom, izvođačima, pjesmama, autorima i tradiciji, a posebno temperamentnoj splitskoj publici, završna, natjecvateljska večer Splitskog festivala biti će održana u nedjelju, 7. srpnja. Prenositi će je Hrvatska radiotelevizija u "prime timeu", a voditelji će biti Maja Kolak, Jelena Glišić i Mirko Fodor. Izvođače će pratiti veliki festivalski orkestar pod ravnanjem Joška Banova, Harija Zlodre i Željka Šparmajera.

- Pozornica će biti velebna - pohvalio nam se Stivi.

- Po ideji našeg Slavena Raosa ovoga puta smo je izgradili stepenasto, biti će pun pogodak, a ako tome dodate najbolji razglas, rasvjete i  ekrane u državi - očekuje nas spektakl - sve će tako prvi čovjek festivala.

Ovoljetne pjesme prerasti će ljeto, u to smo sigurni, već ste ih upoznali na radio postajama, na streaming platformama, a sada ih možete naći i na CD-ovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 15:49