StoryEditor
Showbiz#MeToo

Debeljko od milijun dolara je Virginiju brutalno silovao, oslobođen je optužbi za šest minuta: potresna priča koja svjedoči da pokret kasni sto godina

15. rujna 2020. - 16:47
Policija je zaključila da je glumici mjehur puknuo zbog Arbuckleove težine 

Pokret #MeToo i brojni seksualni skandali vezani uz filmske zvijezde, producente, redatelje, operne prvake koji tresu američku show business scenu, ponukali su neke američke autore da se prisjete i jedne drugačije priče, stare stotinu godina, a koja govori da sprega medija, ljudi željnih slave i novca, ambicioznih tužitelja i javnosti gladne tuđih moralnih posrtanja nije nužno na strani pravde niti istine.

Bilo je to u zoru 5. rujna 1921. godine na 12. katu hotela "St. Francis" u San Franciscu, u zlatno doba prohibicije koje se malo tko držao, ponajmanje šašavi svijet hollywoodskih glumaca, zvijezda nijemog filma, starlete i damice u potrazi za ulogom boljom od one koju im je život namijenio.

Tog je jutra u lošem stanju na krevetu pronađena jedna od takvih mladih žena, 26-godišnja Virginia Rappe, koja je noć prije bila jedna od gošći na pijanoj, razuzdanoj zabavi koju je organizirao debeljko od milijun dolara, glumac Roscoe "Fatty" Arbuckle, težak 124 kilograma, kojemu, međutim, njegova figura nije naštetila golemoj popularnosti.

Dapače, upravo je toga ljeta Fatty s Paramountom potpisao ugovor od milijun dolara, što je, čak i za hollywoodska mjerila toga doba, bio golem novac, te je party i bio zamišljen kao proslava toga velikog uspjeha. No stvari su krenule po zlu...

U sobi 1219, jednoj od ukupno četiri sobe koje je Arbuckle zakupio, zatečena je Virginia Rappe bez svijesti, no i Fatty i ostali gosti vjerovali su, barem je tako kasnije rečeno, kako je mladoj ženi naškodio alkohol, pa pozivanje hitne pomoći nije dolazilo u obzir zbog nesretnog zakona koji je Amerikancima zabranjivao točenje alkohola.

Ostavili su je "da se trijezni", no kad je konačno, nakon više od čitava tri dana, odvezena ne u "pravu" bolnicu, nego u Wakefield Sanatorium, kliniku poznatu po ilegalnim abortusima – nije joj bilo pomoći.

Umrla je od peritonitisa, uzrokovanog rupturom mjehura, što je protumačeno kao posljedica divljačkog silovanja debele zvijezde nijemih filmova, te je Arbuckle uskoro uhićen i optužen za ubojstvo Virginije Rappe.

Presuda u šest minuta

Jezičac na vagi optužnice bila je Virginijina pratilja na tragičnoj zabavi, stanovita Bambina Maude Delmont, koja je rekla policiji da je Arbuckle silovao Virginiju.

Policija je, pod utjecajem njezina svjedočenja, a vjerojatno i doktora, zaključila da je glumici mjehur puknuo zbog Arbuckleove težine tijekom silovanja.

Stvar je ekspresno eksplodirala na naslovnicama američkih novina, koje su se naprosto povampirile. Uslijedilo je "suđenje stoljeća", koje su mediji začinjavali sa svim i svačim, pa je tako bila plasirana i teza da je Arbuckle kao alat tijekom gnusnog čina koristio bocu Coca-Cole.

Isplivalo je, doduše, i da je "krunska svjedokinja optužbe" Bambina Delmont navodno tražila od Fattyja pozamašnu svotu novca kako bi promijenila iskaz, ali je medijska mašinerija taj nagovještaj da stvari možda i nisu onakve kakvima se čine – ignorirala.

Navodno, čak je i medijski magnat, glasoviti William Randolph Hearst, koji će kasnije poslužiti kao inspiracija za film "Građanin Kane", kazao Arbuckleu: "Sinko, uopće me ne zanima jesi li ti to učinio ili nisi. Sve što sam želio bilo je – prodati novine." I prodavao ih je.

image
Fatty je u hotelu organizirao party da proslavi ugovor s Paramountom


Kao da sve to nije bilo dovoljno, optužnicu protiv glumca zastupao je tadašnji javni tužitelj okruga San Francisco Metthew Brady, koji je želio publicitet toga suđenja iskoristiti kao odskočnu dasku za sebe.

Vršio je pritisak na svjedoke te je nudio osuđenim kriminalcima smanjenje kazne ako budu svjedočili o lošem karakteru Roscoea Arbucklea, a samu Bambinu nikad nije pozvao svjedočiti, očito znajući da njezina strana priče ne može izdržati unakrsno ispitivanje odvjetnika.

Dva su suđenja propala jer se porota nije mogla usuglasiti, te je tek na trećem suđenju Arbuckle proglašen – nevinim. Tu je presudu porota donijela za šest minuta, od čega je pet minuta sastavljala obrazloženje oslobađajuće presude.

Zabranili mu rad

– Oslobođenje nije dovoljno za Roscoea Arbucklea – pisalo je u obrazloženju i pročitano u sudnici.

– Osjećamo da je njemu učinjena velika nepravda. Također, smatramo kako je naša dužnost bila da ga oslobodimo, s obzirom na to da nema ni najmanjeg dokaza koji bi ga na bilo koji način povezivao s izvršenim zločinom.

Bio je postojan tijekom čitavog procesa, stalno ponavljajući istu priču kojoj smo svi povjerovali. Događaji u hotelu imali su nesretan rasplet za gospodina Arbucklea, ali kako dokazi pokazuju, on za takav rasplet nije odgovoran.

Mi mu želimo puno sreće i uspjeha, te se nadamo da će američki narod smoći snage da povjeruje u prosudbu četrnaestero muškaraca i žena koji su trideset i jedan dan slušali izlaganje dokaza, da je Roscoe Arbuckle u potpunosti nevin i oslobođen svake krivnje – stajalo je u presudi.

No, kako to obično biva, američki narod, kao i svaki narod, nije smogao snage vjerovati sudu više nego šokantnim naslovima koji se nisu zaustavili ni nakon presude. Dapače, filmski studiji su šest dana nakon što je Fatty oslobođen krivnje složno zabranili rad, a ta zabrana, premda je formalno povučena u prosincu 1922., neformalno je ostala na snazi.

Jedini čovjek koji je ostao lojalan Arbuckleu bio je Buster Keaton, koji mu je davao 35 posto profita producentske kuće koju mu je Fatty prodao još 1918. godine.

Zahvaljujući Busteru Keatonu, Roscoe Arbuckle preživio je iduće godine, a taman kad mu je ponovno krenulo i kad je konačno s filmskom kućom Warner Brothers potpisao ugovor – umro je u snu 29. lipnja 1933. Imao je samo 46 godina.

No što se doista dogodilo Virginiji Rappe? To ne zna nitko. Sto godina nakon njezine smrti mnogi spekuliraju da je mlada žena bila žrtva loše izvedenog abortusa. Zašto bi je inače njezini "prijatelji" odvezli u kliniku u Wakefield, a ne u "normalnu" bolnicu?

No kako god, istina cijele priče je izgubljena, s tim što bucmasti lik Roscoea Arbucklea još uvijek živi na starim filmskim vrpcama, a Virginia Rappe... Ona je nestala zauvijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 19:39