StoryEditorOCM
Preporukeiznenađenje?

Gdje se jede najbolja pizza na svijetu? Objavljen je službeni popis, na njemu je i jedna naša pizzerija, evo i zašto

Piše T. S. M.
14. rujna 2024. - 18:12

Gdje se jede najbolja pizza na svijetu? Na ovo će pitanje, kao iz topa, mnogi ispaliti: U Napulju! I bit će u krivu. Promašili su ne samo grad, nego i državu i kontinent.

Najbolja pizza, prema mišljenju stručnjaka koji su sastavili svjetsku top listu za ovu godinu, jede se u New Yorku. Preciznije, u jednom restoranu na Lower East Sideu.

image
Shutterstock

Una Pizza Napoletana, koju je u ožujku 2022. otvorio pizza maestro Anthony Mangieri, ne samo da je pobijedila američke, već i globalne konkurente na popisu naslovljenom 50 Top Pizza Awards 2024. Naziv je pomalo zbunjujući jer obuhvaća puno više od 50 mjesta, no dobro. Pored najbolje plasirane pizzerije, na istom su se popisu našle još tri njujorške: Ribalta (na 19. mjestu), Don Antonio (na 30. mjestu) i L’industrie Pizzeria (na 80. mjestu).

Italija je ipak uspjela izdominirati s 41 restoranom na popisu, pri čemu je najviše pizzerija, očekivano, iz Napulja. Na popisu su se našle i pizzerije iz Japana, Španjolske, Njemačke, Belgije, Nizozemske, Kanade, Argentine, Čilea i - da, dobro ste se ponadali, Hrvatske.

image
Shutterstock

Zagrebački Franko’s Pizza & Bar završio je na 78. mjestu svjetskog popisa 50 Top Pizza World 2024 te na 14. mjestu europskog popisa 50 Top Pizza Europa 2024.

"Zagreb je posljednjih godina postao grad u kojem kvalitetna pizza zauzima značajno mjesto na domaćoj kulinarskoj sceni, ponajviše zahvaljujući Franko’s Pizza & Baru. Mjesto je elegantno i buržoasko, nudi pizze u različitim stilovima, sve s kvascem i napravljene od visokokvalitetnih sastojaka.

image
Shutterstock

Nadjevi se kreću od tradicionalnih do maštovitijih opcija, a Pulled Pork calzone nas je jako oduševio, kao i klasična Margherita, jer jednostavnost ne znači lakoću, a izrađena je savršeno. Izbor pića pažljivo je posložen s prepoznatljivim izborom, posebno vina, koja se nude po vrlo poštenim cijenama. Usluga je pažljiva i stručno će vas voditi. Cijene su prosječne za grad, ali kvaliteta je izrazito superiorna. Obavezna postaja za ljubitelje pizze ako ste u Zagrebu ili ste u prolazu kroz njega", stoji na službenoj stranici top liste uz Franko‘s Pizza & Bar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 18:14