StoryEditorOCM
Preporukefriška i u stađunu

Poznati splitski prodavač s peškarije dao nam je zlata vrijedne savjete za kupovinu ribe: ‘Sad je najmasnija i najslađa‘

Piše Mia Uzinić
22. studenog 2024. - 12:21

Kupovina i priprema ribe u Dalmaciji se smatra posebnom vještinom. Pomno se razmatra je li riba svježa, odakle je došla, koje je vrste, a potom se pažljivo, kako bi se iz nje izvukao maksimum okusa, bira način njezine pripreme. Splićani po tradiciji za najsvježiju i najbolju ribu hodočaste na peškariju, neki od njih, a to su oni bolje upućeni, ciljano, a drugi s neizvjesnošću oko toga kakav će ih ulov dočekati na bancima jer ne znaju kada za koju ribu važi lovostaj i kad je koja u stađunu.

Neki stađuni su u narodu toliko poznati da su mjesto pronašli u poslovicama pa je tako “u po marča sipa i komarča” dok je u Dalmaciji stvar općeg znanja da je za soljenje najbolja “majska srdela”, no oko nekih vladaju nepoznanice. Što bismo na ribarnicama mogli viđati ove jeseni otkrio ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 12:22