StoryEditorOCM
Savjetifascinantan efekt

Hrana vam se više nikad neće zalijepiti za tavu uz ovaj mali trik. Vrlo je jednostavan, a teflonku možete baciti u smeće

Piše T. S. M.
21. svibnja 2024. - 07:05

Nije svaka tava - tava. Neke su prikladne za određene vrste hrane, druge su prikladne za neke druge vrste hrane. U jednima će se hrana lijepo zapeći, u drugima neće dobiti onu finu koricu. U neke ne bismo smjeli stavljati kisele namirnice, dok drugima to ni najmanje ne smeta. Već smo vam pisali o tim stvarima. A sad riječ-dvije o tome kako "prettvoriti" tavu od nehrđajućeg čelika u neprijanjajuću tavu. Bez brige, nismo otišli na kvasinu, niti ćemo vam preporučiti neki suludi TikTok trend.

A evo zašto bi vam ovaj savjet mogao biti koristan.

 

image
Shutterstock

Tave od nehrđajućeg čelika su vrlo zgodna stvar. Prikladne su za većinu namirnica i super su kad nešto želite lijepo zapeći, no imaju jednu manu: hrana im se lako lijepi za dno pa može izgorjeti. No postoji način za to spriječiti.

Neće vam trebat čarobni štapić, nego samo malo pažnje i vještine.

Lako je.

Evo kako postupiti. Stavite posudu od nehrđajućeg čelika na plamenik na srednje jaku vatru. Stavite ruku iznad tave, pazeći da ne dodirnete tavu, naravno, te obratite pažnju na trenutak u kojem osjećate kako toplina tave zrači u vaš dlan. Obično je potrebno oko minutu.

 

image
Shutterstock

U tom trenutku ulijte malo vode u posudu. Ako odmah ispari, tava nije dovoljno vruća. Pokušajte ponovo nakon 30 sekundi. Vrebate na trenutak u kojem voda oblikuje u kapljice koje naizgled skakuću po tavi. U tom trenutku smanjite vatru na srednju nisku i dodajte masnoću (ulje, maslac, mast...), a zatim namirnicu koju želite pripremiti u tavi.

Ako ste ispravno postupili, tava neće biti prevruća za masnoću koju dodajete, u protivnom će se masnoća početi dimiti ili se zapaliti, a neće biti ni prehladna zbog čega se hrana može zalijepiti.

Za ovaj trik je zaslužan fizički fenomen koji se zove Leidenfrostov efekt, a to je ono kad tekućina u blizini površine koja je znatno toplija od vrelišta tekućine proizvodi sloj pare koji izolira tekućinu i fizički je odvaja od površine. Laički rečeno, razlika u temperaturi posude i vrelištu tekućine stvara svojevrsni međuspremnik između tekućine i površine.

image
Shutterstock

Test s vodom omogućuje utvrditi je li ta točka dosegnuta, što nam zatim daje do znanja je li tava posuda dovoljno vruća da se hrana ne zalijepi.

Eto, sad možete baciti onu staru teflonku koju čuvate za pripremu hrane za koju vas je strah da će zagorjeti.

Imamo još jednu dobru vijest. Ovaj trik ne djeluje samo na tavama od nehrđajućeg čelika, nego i na drugom posuđu od tog materijala.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 15:18