Večeras Dalmacija miriše po fritulama, na radost obožavatelja te starinske slatkarije. Obitelji se okupljaju oko bora koji je, ovisno o običajima unutar familije, u različitim fazama kićenja, a bake, mame ili neki muški zaljubljenik u pečenje fritula, povlače se u kuhinju ispeći jednu porciju.
Svi će guštati u slasnim, vrućim fritulama i pušući u prste utrnule od vrućine hvaliti vještinu domaćice, a onda... a onda će u nekim kućama biti "ajme". Fritule su, ako popiju previše ulja, za osjetljiv želudac skoro isto što i kamen. Bit će probavnih tegoba, žgaravice... osim ako se meštar odnosno meštrovica od fritula ne dosjeti primijeniti male trikove zahbaljujućim kojima će male slatke balotice upiti minimalnu količinu masnoće.
Prvi trik vjerojatno svi znaju, ali zašto ga ne ponoviti? A taj glasi ovako nekako: "Da fritule ne bi popile ulja, najprije se moraju napiti rakije". Jednostavno je, ali i učinkovito, a rakiju, ako vam je mrska ili je nemate pri ruci, možete zamijeniti rumom ili maraschinom.
Drugi trik znaju oni malo iskusniji. Ulje za prženje mora biti optimalne temperature. Preciznije, 160 stupnjeva Celzija. Ako nemate kuharski termometar, imate kuhaču: samo je okrenite naopako i stavite joj dršku u ulje. Primijetite li mjehuriće, dobro je, ubacite fritule. Ali ne previše odjednom jer ne samo da se neće moći dobro okretati, nego će i previše sniziti temperaturu ulja.
A evo i trećeg trika, taj je samo za majstore. U ulje ubacite par zrna fažola. Počne li ulje gorjeti (a to se događa kad se počne dimiti), fažol će upiti sav neugodan okus.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....