StoryEditorOCM
Savjeticrvene i sočne

Kako odabrati savršenu lubenicu? Po odgovor smo otišli do Opuzena: ‘Ma kakvo kuckanje, kucka svaka‘

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
17. srpnja 2024. - 00:00

Napokon je stigla sezona lubenica, a s njom i vječno pitanje – kako odabrati onu pravu. Svaki put kad je režemo, nadamo se najboljem – savršeno crvenoj unutrašnjosti, bogatom soku i neodoljivoj slatkoći. Jednom kad je prerežete, lako je uvjeriti se da je crvena i slatka, no kako to znati unaprijed?

Svatko ima svoju taktiku pa se na odjelu voća i povrća često stvori poprilična gužva. Jedni je prevrću, drugi je važu, dok treći kuckaju po kori u potrazi za šupljim zvukom. Bez obzira na to koju metodu koristite, uvijek postoji doza nesigurnosti i neizvjesnosti.

U potrazi za provjerenom taktikom uputili smo se u Opuzen, u dolinu Neretve. Ondje smo u berbi lubenica zatekli Mirka Matagu i njegovo dvoje djece, Mateu i Mihaela. Iskusni proizvođač lubenica rado je s nama podijelio svoje trikove za prepoznavanje zrelih i sočnih lubenica.

– Ma kakvo kuckanje, kucka svaka. Savršenu lubenicu prepoznat ćete po boji s gornje i donje strane kore. Lubenica je zrela kad se zelene šare na gornjoj strani razdvoje i počnu poprimati svjetliju boju. Možete to i dodatno provjeriti pogledom na donju stranu, na kojoj bi trebala biti žuta fleka. Ta fleka predstavlja mjesto na kojoj je lubenica ležala na zemlji tijekom dozrijevanja. Što je žuća, to je lubenica zrelija – objasnio nam je Mataga, vlasnik OPG-a Mirko Mataga

Njegova obitelj uzgojem lubenica bavi se već 25 godina, a između različitih sorti lubenica odlučili su se za uzgoj fantazije i romanze. Odabrali su ih zbog dobrog prinosa i kvalitete samoga ploda. Te dvije sorte imaju dosta više šećera i slađe su od ostalih te su zbog toga omiljene među potrošačima.

Obiteljska tradicija

– Sve je počelo nakon što su roditelji u vrijeme rata ostali bez posla. Tražili su neku alternativu i polako su krenuli s uzgojem lubenica. U početku se sve temeljilo na obiteljskom poslu, količine su bile takve da je moja obitelj bez problema sve mogla sama odrađivati. S vremenom se proizvodnja unaprijedila i počela širiti te moj OPG danas proizvodi oko 200 tona lubenica – rekao nam je Mataga.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Uzgoj lubenica nije nimalo jednostavan posao, od mehanizacije nema pretjerane koristi te se većina posla i dalje obavlja isključivo ručno. Sadnja počinje početkom travnja, a prve lubenice očekuju se krajem lipnja te berba traje do početka kolovoza, nekad čak i do sredine osmog mjeseca. 

U berbu se ide što ranije, već oko četiri sata ujutro. Pritom, velike vrućine i pronalazak radne snage najveći su izazov. Na njihovu polju uvijek bere šestero ljudi istodobno, po troje u paru sa svake strane. U sredini polja ostavljen je prolaz za kamion koji se odmah puni lubenicama. Nakon završetka posla potrebno je svega tri sata da voće stigne do Dugopolja, odnosno do skladišta trgovačkog lanca Studenac.

Skokni po domaće

Na okus lubenice neće utjecati je li ona veća ili manja, ali na slatkoću znatno utječe njezino podrijetlo. Uvozne lubenice beru se zelenije kako bi izdržale dalek put do polica trgovina.

image
Tonci Plazibat/Cropix

– Razlika u slatkoći između domaće i uvozne lubenice je ogromna, domaće su slađe za i do 30 posto. Nama domaćima je najlakše nešto proizvesti, problem je kako proizvod uspješno plasirati na tržište. Otkad sam započeo suradnju sa Studencem, više se ne moramo brinuti o plasmanu, već se mogu koncentrirani na proizvodnju što kvalitetnije lubenice – objasnio nam je Mirko. 

image
Tonci Plazibat/Cropix

Kako bismo se uvjerili u njegovu izjavu, isprobali smo po krišku lubenice. Ne znamo je li to zbog dugog puta ili okruženja u kojem smo je degustirali, ali to je uvjerljivo bila najsočnija kriška lubenice koju smo ikada zagrizli. 

Zahvaljujući suradnji Studenca s malim OPG-ovima diljem Hrvatske, Mirkovu domaću lubenicu možete pronaći i u svom susjedstvu. Imajući na umu da je riječ o maloprodajnom lancu s najvećim brojem dućana u Hrvatskoj, njih više od 1250, sigurni smo da vas do najbliže poslovnice dijeli svega nekoliko minuta. 

Studenac na svojim policama nudi domaće voće i povrće najviše kvalitete, koju garantira kontrolom kvalitete i najkraćim mogućim putem "od polja do stola". Ovim pristupom Studenac ne samo da pruža visokokvalitetne proizvode, već i podržava lokalne proizvođače.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Po dolasku u vaš najbliži Studenac, možete zaboraviti na savjete s početka teksta, njihove lubenice do vaših polica putuju svega nekoliko sati i ubrane su baš u pravi čas. Uz to, kupnjom lubenice ne samo da ćete se zasladiti, već ćete i dati potporu hrvatskom i lokalnom gospodarstvu te malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. 

image
Tonci Plazibat/Cropix

Sadržaj je nastao u suradnji sa Studencom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2024 17:13