Je li luk bolje rezati poprečno ili uzdužno? Suprotno onome što neki misle, uopće nije svejedno kako ćete ga narezati, a je li ga bolje rezati uzdužno ili poprečno, ovisit će o tome kako ga planirate koristiti.
Ako režete luk za izradu karameliziranog luka, najbolje ga je narezati uzdužno. Postavite ga na dasku za rezanje i preprežite od stabljike prema korijenu, a zatim ga režite na fetice koje ćete potom pretvoriti u kockice. Na taj način rezan luk bolje održava oblik tijekom dugog kuhanja.
Želite li da se što bolje raspadne, režite na drugi način. Konkretno, prerežite ga po širini, a zatim svaku polovicu nasjeckajte po želji.
Kako biste narezali luk koji ćete koristiti sirov, recimo u salati, prerežite ga poprečno, a zatim narežite na fetice u obliku polumjeseca.
Trebaju li vam kolutići, recimo za pohanje, luk ostavite cijeli i narežite ga poprečno na fetice željene debljine.