StoryEditorOCM
Savjetizgodan trik

Riža vam se uvijek zalijepi? Ovaj će sastojak riješiti problem! Dodajte ga malo u vodu za kuhanje i budite bez brige

Piše T. S. M.
12. rujna 2024. - 07:05

Osim ako pripremate sushi ili sve popularniji "sticky rice", odnosno "ljepljivu rižu", zadnje što želite kad kuhate tu namirnicu je da se sva zalijepi. Nažalost, to je za mnoge nemoguća misija i to samo zbog toga što još nisu čuli za ovaj jednostavan trik.

Kad kuhate rižu, a cilj vam nije dobiti rižu koja se zalijepila, sve što trebate napraviti da biste spriječili lijepljenje je dodati u vodu u kojoj se riža kuha otprilike pola žličice do žličicu limunovog soka.

Zbog čega ovaj trik djeluje?

image
Shutterstock

Zbog toga što limunov sok djeluje na škrob koji se nalazi na površini zrna riže, a koji je za vrijeme kuhanja čini ljepljivom. Bez brige, tako mala količina neće utjecati na okus, ali će učinkovito djelovati da se zrna riže ne zalijepe.

Limunov će sok također učiniti rižu svjetlijom, a ujedno će poboljšati teksturu zrnja.

Ako vam limun nije pri ruci, možete se poslužiti jednim drugim trikom koji smanjuje nezgodno ljepljivo djelovanje škroba: rižu dobro isperite pod mlazom vode prije nego je stavite kuhati pa ćete ukloniti dio škroba s površine zrnja. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 06:25