StoryEditorOCM
Savjetiprave kombinacije

Špinat se ne bi smio miješati s ovom vrstom hrane, ali s jednim povrćem stvara vrlo moćan spoj. Nudimo vam zgodan recept

Piše T. S. M.
14. rujna 2024. - 10:15

Da je špinat vrlo zdrav naučili smo još u djetinjstvu gledajući crtiće, no mnogi od nas dočekali su odraslu dob bez spoznaje da je špinat zapravo vrlo komplicirana namirnica. Čak potencijalno problematična.

Evo, jeste li znali da se špinat ne smije predugo čuvati nakon što je ubran, jer će u njemu narasti koncentracija spojeva koji su štetni za zdravlje? Iz istog razloga jela od špinata nije uputno podgrijavati.

Međutim, čak i tek ubrani i friško skuhani špinat može izazvati tegobe, osobito ako se, poput problematičnog tinejdžera, nađe u lošem društvu. A u slučaju špinata to su društvo mliječni proizvodi.

image
Shutterstock

Problem je u oksalnoj kiselini koja se spaja s kalcijem iz mliječnih proizvoda i onemogućuje njegovu apsorpciju.

Oksalna kiselina u špinatu također se može vezati s viškom kalcija u bubrezima i stvoriti bubrežne kamence. Ako ste skloni razvoju bubrežnih kamenaca, špinat biste trebali jesti umjereno te biste se osobito trebali kloniti kombiniranja špinata s mliječnim proizvodima: dakle, što ste pojeli tacanog špinata, pojeli ste.

Špinat je također bogat kalijem, što može biti opasno za osobe s ozbiljnim bolestima bubrega.

image
Shutterstock

S druge strane, korisne tvari koje špinat sadrži još će se bolje iskoristiti ako špinat spojite s pravim sastojcima. Baš poput problematičnog tinejdžera, špinat će u dobrom društvu prestati izazivati nevolje i doći će do svog punog potencijala.

Jedan od takvih dobrih utjecaja na špinat su paprike i to zahvaljujući vitaminu C kojim su izrazito bogate, a taj će vrijedni sastojak pospješiti apsorpciju željeza iz špinata.

Dakle, želite li jesti zdravo, jedite špinat, ali uz dozu opreza. Ne miješajte ga sa sirom, mlijekom i vrhnjem ako se ubrajate među osobe kojima je bitna razina kalcija i ako vas muče bubrezi. Želite li, pak, iz špinata izvući maksimum, jedite jela poput ovoga za koje slijedi recept.

Pirjani špinat s paprikama

Sastojci:

500 g špinata
15 ml maslinovog ulja
4 režnja češnjaka
2 slatke crvene paprike
sol

Priprema:

Špinat operite, očistite, nasjeckajte pa ga stavite u tavu debljeg dna na čije ste dno stavili otprilike pola količine ulja. Posolite ga pa poklopite tavu te ga pirjajte oko dvije minute.

Izvadite špinat iz tave, dodajte ostatak ulja i nasjeckani češnjak pa pirjajte dok češnjak ne zamiriše.

Vratite špinat, dodajte paprike, očišćene i narezane na tanke trakice, pa pirjajte uz miješanje otprilike tri do četiri minute, odnosno dok paprika malo ne omekša, ali je još uvijek hrskava. Poslužite odmah.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 10:17