StoryEditorOCM
Savjetidelicija

Sve tajne liganja na gradele: evo što trebate napraviti prije, za vrijeme i nakon pečenja za užitak u svakom zalogaju

Piše T. S. M.
7. rujna 2024. - 13:19

Rujan je u Dalmaciji u znaku grožđa i jematve, ali je, također, u znaku liganja. Ako vas posluži sreća, ribička ili ona na punti od portafoja pa se ovog vikendda domognete dobrih, friških liganja, možda ćete ih poželjeti baciti na gradele. A u tom slučaju moglo bi vam dobro doći par savjeta koji jamče da će lignje sa žara biti mekane i ukusne, a ne žilave i gumaste. Jer i to se zna dogoditi, a baš je šteta.

Prva stvar na koju trebate pripaziti je da su lignje sobne temperature prije nego ih bacite na gradele. Trebale bi, također, biti dobro posušene, kako bi se manje lijepile. Nakon što ste ih stavili na gradele, ne dirajte ih barem minutu  - ne brinite ako se malo zalijepe, odlijepit će se čim se zapeku. Pripazite i da ih ne prepečete jer će postati tvrde.

image
Josko Šupić/Cropix

Kako biste bili sigurni da će biti mekane prije pečenja im možete priuštiti namakanjem u limunovu soku: kiselina će djelovati na teksturu mesa pa će postati podatno i meko.

Kako bi lignje bile što ukusnije, dobro ih je prije pečenja plitko zarezati po leđima. Povlačite nož kako biste stvorili rešetkasti uzorak pa ih zatim začinite po svom guštu. Rezovi će omogućiti da okusi začina lakše prodru u meso. No nemojte pretjerivati, jer friške su lignje same po sebi prava delikatesa i ne treba im puno dodataka - dovoljno ih je premazati grančicom ružmarina umočenom u maslinovo ulje.

Sole se kad su pečene, a tom prilikom možete ih začiniti i s malo sitno sjeckanog češnjaka i peršina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 13:19