Torta od sira djeluje kao slastica poprilično jednostavna za napraviti, ali nije tako. Ako ste se ikad razočarali u tortu od sira koju ste upravo ispekli, znate o čemu govorimo.
Nažalost, mnogi su recepti za pripremu torti od sira manjkavi i ne sadrže upute potrebne za najbolji uspjeh pa nas većina male trikove pripreme savršenog cheesecakea nauči metodom pokušaja i pogreške. Poštedit ćemo vas toga i otkriti vam kako izbjeći uobičajene greške poput zagorne gornje površine, grudica i manjka sočnosti.
Kako biste spriječili grudice, pobrinite se da su sastojci za nadjev sobne temperature prije početka pripreme, a kad ih krenete miksati, dodajte svaki sastojak jedan po jedan, muteći kratko nakon svakog dodavanja, samo dok se ne sjedini, a na kraju, kad ste sve ubacili, sve skupa dobro izmiksajte - nekih 6-7 minuta. Pripazite ako koristite masccarpone umjesto krem sira, njega nije poželjno previše tući mikserom pa prvi dio posla odradite kuhačom ili ručnom metlicom.
Kako biste spriječili pukotine, pecite tortu od sira u vodenoj kupelji tako da kalup za tortu smjestite u posudu za pečenje napunjenu do ¼ vrućom vodom.
Kako biste spriječili curenje vode u kalup za tortu, čvsto ga omotajte dvostrukim slojem folije.
Kako biste spriječili da površina torte previše potamni, što je vrlo nezgodna greška koja se događa mnogima, rešetku za pečenje stavite u niži položaj, a ako primijetite da je torta usred pečenja već počela hvatati tamnu boju, površinu prekrijte komadom papira za pečenje.
Kad je pečen, kolač od sira ostavite u pećnici s odškrinutim vratima sat vremena kako biste spriječili nastanak pukotina ili da sredina torte utone.