Režete kapulu, a suza vam suzu goni? Provjerite u kakvom vam je stanju nož. Ne samo kako biste prije završili s tom neugodnom zadaćom, nego i kako biste prolijevanje suza sveli na najmanju moguću mjeru. Zašto? Evo zašto...
Ako ćemo vjerovati korisniku TikToka koji svoj pretežito kulinarski sadržaj kreira pod nadimkom chefmingtsai, razlog zašto nasm oči suze dok režemo luk je to što se koristimo noževima koji nisu dovoljno oštri. Kako objašnjava chefmingtsai, kad se luk napadne tupim nožem, oslobađa se više iritirajućih spojeva koji nagrizaju sluznicu oka.
Odnosno, kako se izrazio, stvara se "maglica" koju je zapravo sasvim lako svesti na minimum. Samo dobro naoštrite nož. Je li vam dovoljno oštar provjerit ćete vrlo lako: samo bacite luk na oštricu s visine od nekih 30-ak centimetara. Ako ga oštrica gotovo prepreže, zaslužuje se zvati oštricom. U protivnom, mogli biste oplakati.