Ronite li suze dok režete luk? Onda je ovo savjet za vas. Ne morate izvoditi nikakve kerefeke, ne trebate držati šibicu u ustima niti išta slično tome, sve što trebate napraviti za spriječiti iritaciju kemikalijama koje se oslobađaju za vrijeme rezanja luka je ovo: stavite ga u hladnjak.
Nije riječ o još jednom čudnom triku s Tik Toka, ovaj savjet dala je američka Nacionalna udruga za luk (da, i to postoji). Njihovi nam stručnjaci preporučuju ohladiti luk u hladnjaku tridesetak minuta prije rezanja kako bismo sveli iritaciju sluznice na minimum.
Savjetuju nam i da propisno ohlađenom luku, nakon što smo mu odrezali vrh i skinuli ljusku, ne uklanjamo korijen jer baš se u tom dijelu luka krije najveća koncentracija sumpornih spojeva od kojih nam suze oči pa ga je bolje ne dirati.
Nemate na raspolaganju pola sata? Nema veze, stavite ga u zamrzivač na 15-ak minuta.
E sad, nemojte da vas ova ideja ponese, luk nije uputno držati u hladnjaku cijelo vrijeme jer će mu vlaga iz frižidera uzrokovati propadanje. Luk treba držati na prohladnom, tamnom i dobro prozračenom mjestu.