Pire od krumpira omiljen je prilog koji svatko može pripremiti, no pripremiti ga stvarno dobro... to znaju samo najiskusniji. Želite li uživati u najsavršenijem pireu, iskušajte metodu koju preporučuje slavni kuhar Gordon Ramsay. Prema tom sistemu, koristi se žuti Yukon Gold krumpir jer je to najbolja sorta za pripremu pirea. Riječ je o krumpiru koji nije brašnast nego, kako to kuhari vole reći, voštan, jer takav se krumpir neće raspasti pri kuhanju, a također će mu biti potrebno dodati manje masnoće da bi bio kremast.
Krumpire ogulite i narežite na kockice podjednake veličine pa ih stavite u hladnu, posoljenu vodu i kuhajte na jakoj vatri do vrenja, a zatim zatim smanjite vatru. Ovaj trik će spriječiti da se površina krumpira raskuha, što rezultira vodenastim poireom kao i da mu sredina ostane nedovoljno kuhana, što uzrokuje grudice.
Nakon što ga procijedite, vratite krumpir u teću i opet stavite na vatru i lagano kuhajte uz miješanje oko minutu, dvije - to je još jedan trik protiv vodenastog pirea. Krumpir potom usitnite te ga maslacem i vrhnjem koje ste doveli do vrenja pa sklonili s vatre. Po želji vrhnje možete aromatizirati začinskim biljem dok se zagrijava - Ramsay obično koristi vlasac, češnjak i lovor.