StoryEditorOCM
Slanoa vi za njega ne znate

Bolje od musake, bolje od lazanja: specijalitet grčke kuhinje kombinira fantastičan mesni toć i umak s pikantnim sirom

Piše T. S. M.
23. svibnja 2024. - 12:15

Mi smo se u zadnje vrijeme baš nauživali lazanja, a i vi ste, ako ste kuhali po receptima koje smo vam preporučili (niste li, odmah to ispravite - evo link). No sad smo raspoloženi za nešto novo...

Razmatrali smo različite vrste složenaca i musake, a onda smo otkrili pastitsio. Zvuči talijanski, ali nije. Riječ je o specijalitetu grčke kuhinje koji kombinira šuplju tjesteninu poput penna sa fantastično ukusnim toćem od mljevenog mesa, a poseban mu gušt daju umak nalik bešamelu i puno, puno sira.

Želite li izvorni okus, nabavite kefalotyri, slani, polutvrdi bijeli sir od ovčjeg ili kozjeg mlijeka ili barem nešto tome nalik.

Pastitsio

Sastojci:

500 g šuplje kratke tjestenine (npr. penne)
2 jaja, lagano tučena
50 g kefalotiri sira
2 žlice maslinovog ulja
10g krušnih mrvica

Za bijeli umak:

1 l mlijeka
100 g maslaca
100 g brašna
50 g kefalotiri sira
1 režanj češnjaka

Za mesni umak:

850 g mljevene junetine
400 g pelata
200 ml crnog vina
3 režnja češnjaka
3 lista lovora
1 luk sitno nasjeckana
1/2 stabljike celera
1/2 štapića cimeta
2 žlice koncentrata rajčice
2 žlice sušenog origana
2 žlice peršina
prstohvat klinčića u prahu ili 3-4 klinčića
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Za mesni umak zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk, pirjajte dok ne omekša, dodajte češnjak i celer te pirjajte dok češnjak ne počne hvatati boju pa dodajte mljeveno meso i pirjajte par minuta uz miješanje dok meso porumeni.

Dodajte vino, pelate i koncentrat rajčice, pola štapića cimeta, mljevene klinčiće, origano, peršin i lovorov list, sol, papar i malo vode, promiješajte pa kuhajte oko 45 minuta uz miješanje, dok se umak ne zgusne. Maknite cimet i lovor.

Skuhajte tjesteninu al dente. 

Za bijeli umak na ulju zažutite brašno i sjeckani češnjak pa postupno dodajte mlijeko i kuhajte uz miješanje 5-10 minuta. Dodajte soli i papra po ukusu minuta uz povremeno miješanje. Začinite muškatnim oraščićem te malo soli i papra po ukusu te umiješajte naribani sir.

U tjesteninu umiješajte oko 1/4 umaka, dodajte razmućena jaja i promiješajte. 

Nauljite kalup za pečenje (dimenzija oko 25x35), dodajte oko 1/3 tjestenine, prelijte polovicom mesnog umaka, zatim stavite trećinu tjestenine, ostatak mesnog umaka i sve prekrijte ostatkom tjestenine. Prelijte bijelim umakom i pospite krušnim mrvicama pomiješanima sa sirom. Pecite oko pola sata, odnosno dok se lijepo ne zapeče i uhvati boju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. studeni 2024 11:05