StoryEditorOCM
Slanosočne i pune okusa

Brzo gotove, a tako dobre: polpete u toču vrlo su mekane i aromatične, a trik je u pravoj vrsti mesa i jednom začinu

Piše S. Š.
31. srpnja 2024. - 12:35

Polpete od teletine i kapara predstavljaju neobičan, ali iznimno ukusan spoj tradicionalnih i pomalo neočekivanih sastojaka. Ovaj recept izlazi iz okvira klasičnih okruglica na kakve ste naviknuli. Međutim, nisu ništa manje ukusne! Dapače... Teletina, kao nježno i sočno meso, odlično se slaže s karakterističnim okusom kapara, koji dodaju pikantnu notu i živopisnost jelu. Ovaj recept nudi pravo osvježenje za ljetne večeri, spajajući mekoću mesa i aromatičnost kapara s delikatnim mirisom bijelog vina. Parmezan pruža dodatnu dubinu i bogatstvo okusa, dok peršin unosi svježinu. To sve zajedno čini harmoniju okusa koja osvaja već pri prvom zalogaju.

Kapari su rijedak sastojak u polpetama, ali njihov dodatak čini ovo jelo posebnim. Ako imate nedoumica, uvjeravamo vas – finalni rezultat će vas oduševiti. Kapari će dodati laganu kiselost i slasnost stvarajući zanimljiv kontrast jela. Vino, koje se koristi za dovršavanje jela, ne samo da će omekšati polpete, već će unijeti blag okus koji će se savršeno uklopiti s teletinom i kaparima...

Polpete su idealna opcija ako želite brz i jednostavan obrok. Možete ih napraviti od raznih namirnica, a ovu recepturu posebno bismo izdvojili. Lagane su, ali dovoljno hranjive, te ne ostavljaju osjećaj težine nakon obroka pa su idealne za ljeto. Mogu se poslužiti uz lagane priloge poput svježe salate, pire-krumpira ili riže. Još ako pritom odaberete obrok poslužiti na terasi ili u vrtu, uživat ćete maksimalno u posebnom ambijentu. Baš onakvom kakav je i sam recept. Uslast!

Polpete s kaparima

Sastojci:

400 g teletine
2 žlice kapara 
4 rajčice
1 češanj češnjaka
1 jaje
2 kriške tosta
1 čaša punomasnog mlijeka
brašna po ukusu
3 žlice parmezana
1⁄2 čaše bijelog vina
1 grančica peršina
maslinova ulja po ukusu
sol i papar

Priprema:

Pustite da kruh omekša u mlijeku 10 minuta. Nasjeckajte peršin, operite i ocijedite šaku kapara te ih krupno nasjeckajte. Rajčice operite, otvorite i izvadite sjemenke.

U tavi na tri-četiri žlice ulja popirjajte protisnuti češnjak. Izvadite ga čim poprimi smeđu boju i dodajte nasjeckane rajčice, kapare, pola peršina i malo soli. 

U zdjelu (ili u zdjelu miksera) stavite meso, šaku parmezana, žumanjak, ocijeđeni kruh, sol i papar. Miješajte dok ne dobijete čvršću smjesu od koje možete napraviti 12 polpeta koje ćete lagano pobrašniti.

Zapržite ih u tavi na dvije-tri žlice ulja – otprilike pet-šest minuta. Zalijte ih s pola čaše vina i pustite da brzo ispari. Mesne okruglice prebacite u tavu i pustite da se polako kuhaju u umaku desetak minuta. Poslužite ih posute s preostalim nasjeckanim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 07:30