StoryEditorOCM
Slanoideja za ručak

Dalmatinske polpete u toću, jelo koje svi vole: evo kako će vam ispasti osobito mekane i sočne, jedno je zabranjeno

Piše T. S. M.
16. rujna 2024. - 14:02

Nije baš toliko hladno da bi nam se jeo fažol, ali više nema ni vrućina koje ubijaju apetit. Što skuhati u ovakvim uvjetima? Naš prijedlog je jelo koje uvijek prolazi - omiljene dalmatinske polpete u toću. Ne znamo po kojem ih vi receptu radite, ali nama je najdraži ovaj koji slijedi.

Poprilično je kripan jer uz meso sadarži jaja i rižu, no nemojte se zaletjeti pa mu dodati još koje jaje, kao što neki čine, jer će vam se taj potez pokazati kontraproduktivnim: kad se u jela poput polpeta doda previše jaja, tijekom kuhanja postanu tvrde i gumaste, umjesto da vas svojom mekoćom i podatnošću mame na još jedan zalogaj...

Dodate li smjesi za polpete i mrvicu sasvim obične vode, osigurat ćete im dodatnu mekoću. Zašto je tako objasnili smo vam u ovom tekstu.

Polpete u toću

Sastojci:

500 g miješanog mljevenog mesa
70 g riže
1 jaje 
1 luk
2 češnja češnjaka
2 žlice krušnih mrvica
1 žlica peršina
prstohvat muškatnog oraščića
pola šalice vode
sol, papar

Umak:

300 ml pirea od rajčice
300 ml vode
3 žlice ulja
3 žlice brašna
1/2 žlice šećera
sol, papar

Priprema:

Luk i češnjak sitno nasjeckajte, rižu skuhajte napola. Pomiješajte ih, dodajte im meso, začine, krušne mrvice, jaje i vodu. Izmiješajte pa oblikujte polpete.

Za umak napravite zapršku od ulja i brašna, zalijte je vodom i dodajte pire od rajčice. Zakuhajte, dotjerajte okus pa kuhajte na laganoj vatri do željene gustoće.

Polpete kratko prepržite na vrelom ulju dok ne dobiju lijepu boju sa svih strana pa ih ubacite u umak i kuhajte 5-10 minuta, ovisno o veličini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 14:42