Pronašli smo recept s kojim ćete iznenaditi i počastiti obitelj i prijatelje. Ako vam je dosadilo stalno vrtjeti ista jela iz tjedna u tjedan, evo inspiracije za nešto malo drugačije.
Predlažemo vam da spremite srneće meso, točnije srneći but. Divljač sigurno nikome od vaših uzvanika nije svakodnevno na jelovniku, a srneće meso prava je delikatesa. Najukusnije je dobro začinjeno, a savršeno mu pristaje i crno vino.
Kako bi sve ispalo kako treba, pripremili smo vam i detaljan recept. Uz ove začine jednostavno ne možete pogriješiti.
Srneći but u vinu
Sastojci:
2-2,5 kg srnećeg buta
20 dag slanine
10 zrna borovnica
3 manja peršinova korijena
3 mrkve
manji celerov korijen
1 veća glavica luka
3 dl crnog vina
2 žlice brašna
20 zrna papra
10 klinčića
2 lovorova lista
1 žlica majčine dušice
10 dag masti
180 g kiselog vrhnja
žlica limunova soka
sol
Priprema:
Otkostite but i našpikajte meso rezancima od slanine, a potom ga istrljajte solju i struganim borovnicama. Meso vežite tankom žicom ili kuhinjskim koncem kako bi zadržalo oblik buta.
Povrće narežite na listiće ili ga naribajte i propržite na masti. Položite but na povrće i ispržite sa svih strana dok ne porumeni. Sve položite u pleh za pečenje, dodajte začine, podlijte vodom ili juhom i stavite peći na 170-180 stupnjeva. But često podlijevajte sokom u kojemu se peče. Povremeno zalijte vinom, a po potrebi i juhom ili vodom kako ne bi zagorjelo.
Kad je meso pečeno, izvadite ga iz umaka u koji ćete dodati brašno razmućeno u vodi, još malo vina, limunov sok i vrhnje. Doradite okus umaka po vlastitoj želji – dodajte još soli, dodatno prokuhajte ako je potrebno, propasirajte i ostavite na toplom do posluživanja.
Meso narežite na tanke ploške, složite ih na pladanj, prelijte umakom, te ukrasite limunom i borovnicama. Kao prilog preporučujemo da servirate okruglice od žemlji i salatu po izboru.