StoryEditorOCM
Slanospecijalitet

Doručak bolji od ijednog iz pekare: ukusna kombinacija sasvim običnih sastojaka lijepo će vas zasititi i ugrijati!

Piše T.S.M.
4. prosinca 2023. - 08:05

Trba li vam ideja za izdašan i ukusan doručak koji će vas lijepo zasititi, nudimo vam jednu jednostavnu, a efikasnu ideju. Riječ je o kombinaciji sasvim običnih sastojaka, no kad su svi na okupu stvaraju pravu kulinarsku čaroliju. A zapravo lakše ne može.

Ovaj je spoj "dušu dao" za prohladna jutra, kad nam se ne da ni ustati iz kreveta. Nakon što je jednom probate, idućeg ćete se dana s guštom dignuti iz kreveta, kako biste u njoj ponovno uživali.

Riječ je o španjolskom specijalitetu poznatom pod nazivom tortilla de patatas, no nemojte da vas tortilla u nazivu zbuni: za ovo vam jelo ne trebaju one tanke pšenične ili kukuruzne pecipale, ovo jelo radi se od krumpira, jaja i sira. Nalik je omletu, samo je od njega puno kripnije - nema šanse da za pola sata opet budete gladni kao nakon krafni, peciva i sličnih delikatesa iz pekare.

Ako vam štogod preostane od ovog ukusnog doručka, pospremite i ponesite za marendu ili pak pospremite u hladnjak za večeru.

Tortilla de patatas

Sastojci

500 g krumpira
4 jaja
1/2 luka srebrenca
sol, papar

Priprema:

Krompir ogulite i isperite pod hladnom vodom pa ih narežite na ploške debele oko 5 mm i posušite. Začinite ih solju i dobro promiješajte pa ih pržite na vrućem ulju 15-ak minuta, dok nisu skoro gotovi.

Za to vrijeme umutite jaja i posolite ih, a luk narežite na vrlo tanke ploške, te ga pržite na ulju u zasebnoj tavi, na srednje jakoj temperaturi, dok se ne počne karamelizirati. S vremena na vrijeme dodajte malo vode da ne zagori. Treba dobiti lijepu boju.

Pečeni krumpir ocijedite od ulja, malo ga ohladite pa ga ubacite u smjesu od jaja zajedno s lukom. Dobro promiješajte, idealno bi bilo da ostavite desetak minuta da odstoji, ali može i bez toga. 

Smjesu izlijte na zagrijano ulje i pecite na laganoj vatri oko pet minuta. Preokremnite i pecite još toliko, odnosno dok obje strane nisu lijepo ispečene. Prebacite na tanjur, pričekajte koju minutu da se ohladi pa narežite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 19:28