Danas kuhamo grah. Ne, nije nam prevruće za njega, jer ne radimo ga sa suhim mesom. Nije nam ni "tlaka" kuhati ga jer ne planiramo utrošiti više od pola sata? Kako je to moguće? Zahvaljujući ovom receptu.
Recept je provjeren i izvrstan, a potječe, ako ćemo vjerovati onome što se o njemu piše po društvenim mrežama i blogovima, iz jednog od najčuvenijih restorana na svijetu, španjolskog El Bullija. Restoran je već dulje od desetljeća zatvoren, no gurmani ga još uvijek jako dobro pamte.
Za pripremu jela trebat će vam ne samo grah, nego i svi sastojci za picadu, poznati katalonski umak nalik pestu. Kombinacija daje jelo koje je zasitno i ukusno, a gotovo je za po‘ ure.
Napominjemo da se u pripremi koristi svježe začinsko bilje, koje u picati ne biste smjeli mijenjati suhim, ali u varivu smijete, samo smajnite količine za otprilike pola jer je u suhome okus koncentriran. Također, što se tiče picate, u ovom se receptu koriste lješnjaci, no taj se umak može pripremati i s drugim vrstama orašastih plodova.
Grah s picatom
Sastojci:
800 g bijelog graha
400 ml pasirane rajčice
750 ml povrtnog temeljca
1 luk
1 veći režanj češnjaka
1 žlica maslinova ulja
1 žličice sjeckanog timijana
1/2 žličice sjeckanog ružmarina
sol, papar
Picada:
50 ml maslinovog ulja
35 g lješnjaka
1 vezica peršina
1 režanj češnjaka
1/2 žličice soli
Priprema:
Na zagrijanom ulju pirjajte nasjeckani luk, kad omekša dodajte mu češnjak i nasjeckano začinsko bilje. Pirjajte uz miješanje dok češnjak ne zamiriše pa dodajte pasiranu rajčicu, ocijeđeni grah, povrtni temeljac, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta.
Za picadu ispecite lješnjake na laganoj vatri na suhoj tavi pa ih protrljajte krpom kako biste im odstranili opne, a zatim ih blendajte s ostalim sastojcima dok ne dobijete smjesu nalik na pesto. Ako je previše gusta dodajte još ulja.
Odvojite oko 150 ml variva pa ga usitnite štapnim mikserom i vratite u lonac, dodajte dvije žlice picade pa promiješajte i poslužite s toplim kruhom i pokapano s još malo picade.