Gulaš i njemu slična jela koja se dugo kuhaju osmišljeni su za pripremu mesa s manje atraktivnih pozicija - onog kojemu treba dulja termička obrada kako bi sasvim omekšalo. No postoji jedna vrsta gulaša (doduše, gulaša u nekom širem smislu - možda bismo ga čak mogli svrstati u paprikaše) koja se priprema od teletine.
Riječ je o dobro poznatom receptu s Korzike, a spominjemo vam ga ne samo zbog toga što se odlikuje vrlo mekim mesom i lijepim, punim okusom, nego i zbog toga što su za njegovu pripremu, pored teletine, potrebne i paprite te rajčice, a one su upravo u stađunu.
Nabavite kvalitetne sastojke i bacite se na pripremu ovog specijaliteta, nećete pogriješiti.
Gulaš od teletine s paprikama
Sastojci:
1,2 kg teleće lopatice bez kosti
50 g glatkog brašna
375 ml bijelog vina
3 žlice maslinovog ulja
4 paprike
4 rajčice
4 režnja češnjaka
3 grančice peršina
2 grančice timijana1 luk
1 list lovora
sol, papar
Priprema:
Teletinu očistite od masnoće i narežite na kockice od 5 cm, pospite ih brašnom pa ih prepržite na zagrijanom ulju. Kad lagano porumene izvadite ih sa strane, a u istu posudu dodajte nasjeckani luk i paprike. Pirjajte ih dok ne omekšaju pa im dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još 2 minute.
Vratite meso i sok koji je pustilo natrag u tavu, dodajte rajčicu, začinsko bilje i vino, a zatim začinite solju i paprom pa pustite da kratko prokuha te smanjite vatru.
Poklopite i pirjajte oko 2 sata pa poslužite uz kuhanu tjesteninu i još nasjeckanog peršina.