StoryEditorOCM
Slanotalijani znaju što valja

Gusto, krepko jelo s povrćem, kobasicom i pancetom zagrijat će vas i zasititi. Ne zaboravite dodatak za još bolji okus!

Piše T.S.M.
4. prosinca 2023. - 15:20

Konačno je zahladnjelo, a to znači da je vrijeme za promjenu jelovnika. Zima traži malo jaču spizu, koja će nas zagrijati i dati nam energije, a među jelima koja lijepo griju je jedan talijanski specijalitet - zuppa toscana. Toskanska juha nema puno zajedničkog s vodenastim juhicama kakve ovdje radimo, ovo jelo više podsjeća na gusto varivo ili ono što se nekoć nazivalo "čorbicom".

Među glavnim sastojcima su kelj, krumpir, luk, češnjak i nešto fino suhomesnato - po mogućnosti pikantna talijanska kobasica koja se oljušti od omota i izdrobi u jelo ili barem dosta pancete. Pa što vam dođe pod ruku.

Ne zaboravite osigurati i malo kvalitetnog tvrdog sira jer zuppa toscana se tradicionalno poslužuje prekrivena naribanim sirom.

Zuppa toscana

Sastojci:

450 g pikantne kobasice
170 g nasjeckane slanine
1 l temeljca
200 ml vrhnja
1-1,5 l vode 
5 krumpira
1 vezica kelja
1 glavica češnjaka
1  luk
ribani parmezan
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte slaninu pa je pržite dok ne porumeni, a zatim je izvadite. U isti lonac stavite narezanu kobasicu, prepržite i nju pa je izvadite. Na istu masnoću stavite nasjeckani luk pa ga pirjajte 5 minuta, a zatim mu dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte 1 minutu.

Dolijte temeljac i dio vode pa pustite da zavrije. Dodajte krumpir narezan na ploške i kuhajte dok krumpir ne omekša. Dodajte kelj narezan na trakice i još vode po potrebi da bude jušno pa kuhajte 10-ak minuta. Dodajte kobasicu i vrhnje za kuhanje pa kuhajte još kratko. Kad uzavre ugasite, začinite po želji, podijelite u tanjure i pospite preprženom slaninom i ribanim parmezanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 08:09