Hobotnica je ovih dana itekako tražena roba, a za razliku od ribe koju je najbolje kupiti frišku, u slučaju hobotnice dobro "kure" i one iz leda. Nadamo se da ste uspjeli nabaviti koju, jer po našem mišljenju nema ljepšeg predjela za ručak ili večeru na Badnji dan od hobotnice na salatu. A nemamo, naravno, ništa protiv hobotnice ispod peke. Ma dobro će doć i ona lešo, s dva zrna soli, jer kad je riječ o hobi, samo će joj oni što pojma nemaju reći "ne"...
I zaista mislimo da oni koji ju ne vole jednostavno - namaju pojma. O njenoj pripremi. Ne znaju kako je dobro skuhati ili ispeći da bude baš lijepo mekana i ukusna, odnosno, pojma nemaju oni koji za njih kuhaju. Idemo to odmah ispraviti.
Imali smo priliku odslušati predavanje o pripremi hobotnice koje je na prethodnom Biseru mora održao slavni kuhar Sokol Prenga. Svašta nam je otkrio po tom pitanju, evo ovdje se možete podsjetiti o čemu je sve bilo riječi i kakve je sve dobre savjete dao, a kad je završilo predavanje i počelo degustiranje hobotnice koju je pripremio, dao nam je nekoliko savjeta samo za čitatelje Slobodne Dalmacije.
Kako nam je rekao, hobotnicu je uvijek dobro malo istući, jer je njeno vezivno tkivo čvrsto, zbog čega zna ostati žilava i nakon što se skuha. Ovaj će joj postipak pomoći da omekša. Nakon što ste je malo "pribili", zlostavljanju, da tako kažemo, nije kraj: hobotnicu strpajte u led. Ne mora to, uputio nas je chef, biti predugo.
- Zamrznutu hobotnicu zatim, onako izravno iz leda, treba skuhati u njenoj vlastitoj vodi, a ako je nema dovoljno, možete joj dodati malo obične vode. Malo, ne previše, hobotnica ne smije plivati u vodi. Kuhajte je nekih 25 minuta, bez soljenja, samo u njenoj vodi, pustit će ona dovoljno svog soka i to će biti najbolje - savjetovao nam je chef Prenga.
Sad kad je sve jasno, još vam samo treba recept za hobotnicu na salatu. Imamo i njega, dobili smo ga od Prenginog kolege po struci, Brace Sanjina. Chef Braco nam je jednom prilikom dao svoje savjete za pripremu hobe, njih možete pročitati u ovom tekstu, a sad vam evo recept, znamo da vam se žuri, imate još puno posla...
Salata od hobotnice
Sastojci:
1 hobotnica
1 kapula
cherry rajčice
skuhani
slanutak ili fažol
začini
Priprema:
Nakon što ste pripremili i omekšali hobu na način koji smo prethodno opisali, narežite je na komade i pomiješajte s cherry rajčicama, kapulom i slanutkom ili fažolom pa začinite po svom ukusu.
A sad evo i recepta za gulaš, kojeg možete poslužiti uz palentu skuhanu na ribljem temeljcu (ili bez njega, ako ga nemate) i aromatiziranu začinskim biljem, njoke, lešo krumpir, manistru...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....