Popečci od povrća jelo su koje obično vežemo uz ljeto, kad vlada obilje tikvica, balancana i drugih plodova koje je zgodno naribati, pomiješati s malo brašna i jaja pa ispržiti na vrelom ulju, no upravo smo pronašli savršen recept u kojem glavnu ulogu ima sastojak kojeg je lako nabaviti u bilo kojem godišnjem dobu.
Luk. Kapula, da ne bude zabune. Plus malo mladog luka, za ljepši okus. Na popisu sastojaka je i koromač, koji će pomoći lakšoj probavljivosti i suzbiti nadutost, a popečcima će dati još bolju aromu. Recept je grčki, iz njihove tradicionalne kuhinje, a ako hoćete preciznije, potječe s otoka Tinosa.
Jelo se zove marathokeftedes - doslovno: popečci ili polpetice od koromača - a dobili su ga po grčkoj riječi za koromač, a ta je marathon. Dobro ste pročitali, a vjeruje se da ga je zaslužio po poznatoj bitci kod Marathona (odigrala se 490. godine pr.n.e.) u kojoj su se Grci borili protiv Perzijanaca.
No vratimo se mi kužinavanju. Marathokeftedes se obično poslužuju kao meze, zajedno s tzatzikijem (ovdje imate zgodan recept za njega), polpericama od mesa, umacima na bazi feta sira, humusom, taramasalatom (nedavno smo vam je spominjali, podsjetite se ovdje), ali jedu se i sami, obično sa nekakvim umakom na bazi jogurta i svježe pečenim domaćim kruhom, no često služe i kao prilog bogatim mesnim umacima ili jelima od leće i sličnih namirnica.
Popečci od koromača i luka
Sastojci:
300 g brašna
3 mlada luka
1 luk
1 vezica koromača
1 žličica praška za pecivo
ulje za prženje
sol, papar
Priprema:
Luk, mladi luk i koromač sitno nasjeckajte.
Brašno stavite u zdjelu, dodajte mu prašak za pecivo, sol, papar i malo vode pa miješajte kuhačom dok smjesa ne postane gusta. Dodajte nasjeckani luk, mladi luk i koromač pa promiješajte da se smjesa ujednači.
Pristavite ulje da se dobro zagrije.
Umočite žlicu u malo vode pa zagrabite malo smjese i izlijte je u vruće ulje. Ponavljajte postupak dok ima mjesta u tavi, ali pazite da ne prepunite tavu kako se temperatura ulja ne bi previše snizila. Žlicu svaki put umočite u vodu da se tijesto ne bi lijepilo za nju.
Pržite popečke dok ne dobiju lijepu boju pa ih izvadite na kuhinjski papir da se ocijede od viška ulja.