Volite li štrudele, savijače, pite i baklave, mogao vam se svidjeti recept za kolač pomalo smiješnog naziva - Sandokan pita. Zašto Sandokan? Nemamo odgovor crno na bijelo, ali dalo bi se pretpostaviti da je za sve kriv jedan karizmatični gusar.
Kako vjerojatno još uvijek pamte naši čitatelji u najboljim godinama, Sandokan nekoć bio izuzetno popularan junak s malih ekrana, toliko popularan da je, možda se još netko sjeća, bilo sasvim normalno da u terminu prikazivanja serije na ulicama ne bude ni žive duše.
Čini se da se nekoj kreativnoj slastičarki - ili slastičaru - jako sviđao kršni Sandokan pa je baš po njemu dala - ili dao - ime svojoj slastici, pomažući nam tako da je barem otprilike smjestimo u određeni vremenski okvir, negdje oko druge polovice sedamdesetih pa tamo do polovice osamdesetih.
A možda nismo u pravu, moguće je da je ime odabrano zbog toga što Sandokan plovi Indijskim oceanom, odnosno dijelom svijeta poznatom, pored ostalog, po proizvodnji osnovnog sastojka ove slastice - maka.
Bilo kako bilo, evo nam prilike za podsjetiti se i Sandokana i Sandokan pite.
Sandokan pita
Sastojci:
350 g dag tankih kora za savijače
250 g šećera
250 g mljevenog maka
180 ml ulja
180 ml jogurta
3 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Sirup:
400 g šećera
400 ml vode
2 vanilin šećera
1/2 limuna
Dodatno:
otopljeni maslac ili ulje za premazivanje
1 žumanjak
Priprema:
Najprije skuhajte sirup od vode i šećera te vanilin šećera. Maknite ga s vatre, dodajte sok od limuna i pustite ga da se ohladi.
Pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer, dodajte im mak, jogurt, ulje i prašak za pecivo.
Posudu za pečenje premažite uljem ili maslacem pa joj na dno stavite jednu koru, premažite je maslacem ili uljem, pa stavite drugu te je također premažite. Na tako pripremljene kore stavite dio nadjeva od maka pa ga prekrijte s iduće dvije kore te ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke.
Pitu premažite razmućenim žumanjkom, a kolač izrežite na kocke ili rombove, pa pecite dvadesetak minuta na 200 stupnjeva Celzija.
Vrući kolač odmah zalijte sirupom pa ga ostavite da se dobro ohladi i upije sirup.