Ponekad smo raspoloženi za kolače s puno kora i različitih krema, a ponekad su nam najdraži vrlo jednostavni kolači za koje je dovolj o u jednoj zdjeli pomiješati sve sastojke. Ako imate dobar recept, kolači iz ove druge kategorije uopće ne moraju zaostajati za onima iz prve - štoviše, mogu vas vrlo ugodno iznenaditi okusom i sočnošću.
Nama je takvo iznenađenje priredio jedan naoko sasvim jednostavan kolač od limuna i maka. Sve je išlo vrlo jednostavno, bez kompliciranja, a kad se dovoljno ohladio da se može rezati potpuno nas je raspametio: taj miris, taj okus, ta nevjerojatna sočnost. Ovaj se kolač zaista topi u ustima.
Poseban gušt daje mu glazura od šećera i limunovog soka, to je onaj dodatni "kick" limunskog okusa koji mu daje svježinu i čini ga još boljim. Svakako isprobajte!
Sočna štruca od limuna i maka
Sastojci:
165 g brašna
165 g maslaca
90 g šećera
70 ml mlijeka
3 jaja
1 vanilin šećer
3 žlice maka
1 žlica praška za pecivo
1/2 žlice sode bikarbone
korica jednog limuna
Glazura:
100 g šećera u prahu
sok jednog limuna
Priprema:
Sve sastojke za kolač dobro izmiješajte pa ubacite u uski, visoki kalup obložen papirom za pečenje.
Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.
Vrući kolač prelijte glazurom koju ćete dobiti miješanjem nevedenih sastojaka.