StoryEditorOCM
Slanona žlicu i jako fino

Krepko jelo sa zdravim povrćem priprema se lako, a s tanjura nestaje za čas. Želite li nešto jušno, ovo je prava stvar!

Piše Spiza SD
15. rujna 2023. - 12:04

Ako ste raspoloženi za nešto jušno, a krepko, svidjet će vam se recept za jelo koje se naziva lovačkim keljom. Zašto je lovački kad kelj lovcima baš i nije na nišanu? Tko će znati! Ipak, razlog bi mogao imati veze s popisom sastojaka na kojem su gljive, luk i slanina. Što se tiče vrganja, izvorno se okriste svježi, no u nedostatku svježih posegnite za šampinjonima te dodajte malo suhih vrganja za bolji okus.

Lovački kelj

Sastojci: 

900 g kelja
200 g vrganja
100 g slanine
200 ml crnog vina
100 ml mlijeka
2 luka
2 češnja češnjaka
2 žlice kiselog vrhnja
2 žlice brašna
maslac
papar sol

Priprema:

Kelj očistite, operite i narežite na rezance pa ga prokuhajte 15-ak minuta u slanoj vodi i ocijedite. Vodu sačuvajte.

Vrganje očistite i narežite na tanke ploške. Na zagrijanom maslacu popržite slaninu narezanu na kockice, dodajte nasjeckani luk i češnjak, zatim narezane vrganje pa sve zajedno kratko pirjajte. Dodajte kelj, podlijte vinom, promiješajte dok alkohol ne ishlapi pa dodajte oko pola litre vode u kojoj se kuhao kelj.

Kuhajte na srednjoj vatri dok sastojci ne omekšaju pa ubacite brašno razmućeno s mlijekom i kuhajte još 5 minuta. Umiješajte kiselo vrhnje, sol i papar te poslužite uz prepečeni kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 08:15