StoryEditorOCM
Slanoznate li za njega?

Meso koje se topi od mekoće i bogati, gusti toć: ovaj specijalitet isplati se skuhati, pomazat ćete i zadnju mrvicu

Piše T. S. M.
3. lipnja 2024. - 10:35

Vrijeme je tmurno, ponedjeljak je i sve je nekako bezveze pa zašto se ne biste malo razmazili kvalitetnim, kripnim ručkom? Nudimo vam odličan recept za nadaleko poznato grčko jelo stifado koje je po sastojcima i načinu pripreme najbliže gulašu.

Bogati mesni umak začinjen toplim začinima toliko je dobar da ćete ga poželjeti pomazati s tanjura, a junetina je božanstveno mekana i fino aromatizirana. Stifado možete poslužiti uz sitnu tjesteninu, rižu ili uz dobar pire.

Želite li biti što bliži autentičnom receptu, dio luka zamijenite ljutikom i nemojte je nasjeckati nego je kuhajte u komadu.

Stifado

Sastojci:

1kg luka 
750 g kg junetine
400 g nasjeckane rajčice
200 ml crnog vina
50 ml maslinovog ulja
3 žlice vinskog octa
1 žlica koncentrata rajčice
1 list lovora
1 prstohvat muškatnog oraščića
2-3 klinčića
1/2 štapića cimeta (ili 1/4 žličice cimeta u prahu)
sol, papar

Priprema:

Meso narežite na kockice pa ga u serijama prepržite sa svih strana na vrelom ulju. Maknite ga iz teće i poklopite, a na istu masnoću dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne omekša, ali nemojte dopustiti da posmeđi.

Dodajte koncentrat rajčice, kratko propirjajte pa ulijte vino, pustite da alkohol ispari pa dodajte meso, rajčice, ocat, sol, lovorov list, klinčiće, cimet i muškatni oraščić te dolijte vode koliko treba da meso bude pokriveno. Pustite da zakuha, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 1 i pol sat ili dulje, dok meso potpuno ne omekša, a umak se zgusne.  Pred kraj kuhanja izvadite lovorov list i štapić cimeta,  provjerite treba li dodati još soli i octa te popaprite po ukusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 10:27