StoryEditorOCM
Slanoznate li za ovo?

Mrkvu na ovaj način mnogi nisu probali: zaboravljeno jelo odličan je prilog pečenom i kuhanom mesu, evo kako se radi

Piše T. S. M.
23. rujna 2024. - 09:56

Jedete li često mrkvu? Ako je odgovor ne, ispravite to jer je puna vitamina, minerala i vlakana. Ako je odgovor da, kladimo se da na prste jedne ruke možemo nabrojiti na koje je načine pripremate. I još bi nam ostalo prstiju.

Mrkvu nas, ne računajući jela u kojima je sirova, poput salate i smoothieja, većina jede na dva načina: kuhanu - u juhama, varivima i točevima - odnosno pečenu, bilo u slatkim ili slanim jelima. A jeste li znali da mrkvu možete šufigati baš kao i kupus ili tikvice?

Postoji jedno staro, manje-više zaboravljeno jelo koje se zove mrkva na kiselo, a vrlo je zgodan prilog lešo mesu i pečenjima, priprema se poprilično jednostavno i vrlo je ukusno jer zgodno balansira slatkoću mrkve s kiselim sastojcima. Otkrit ćemo vam kako se priprema jer zaista je šteta mrkvu ne pripremati češće iz sasvim neutemeljenog razloga da ne zbate što biste s njom mogli osim ubaciti je u lonac s juhom.

Mrkva na kiselo

Sastojci:

500 g mrkve
250 ml tople vode ili juhe od povrća
2 režnja češnjaka
2 žlice ulja ili masti
1 žlica brašna
šećer
ocat ili limunov sok
peršin
sol

Priprema:

Mrkvu narežite na tanke kolutiće ili je naribajte na krupno, a.češnjak nasjeckajte.

Otopite mast, odnosno zagrijte ulje pa dodajte usitnjeni češnjak i pirjajte ga dok ne zamiriše. Dodajte mrkvu, posolite je i pirjajte je uz miješanje dok ne uvene.

Pospite je brašnom i pirjajte uz miješanje dok brašno ne uhvati boju i malo se zaprži pa zalijte toplom vodom ili juhom od povrća.

Kušajte, po potrebi, ako mrkva nije dovoljno slatka, dodajte prstohvat-dva šećera. Ostavite da se pirja dok ne omekša.

Pred kraj dodajte octa ili limunovog soka po ukusu, da se jelo zakiseli, umiješajte sjeckani peršin i maknite s vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 10:06