Crni rižot kultna je dalmatinska delicija u kojoj će mnogi uživati u danima koji su pred nama, a kako bi im to specifično jelo ispalo na najbolji mogući način, dobro će im doći savjeti stručnjaka. Konkretno, savjeti Zvonimira Ljaljića, majstora kuharstva i stručnog učitelja kuharstva Srednje škole Brač iz Supetra.
Meštar Ljaljić održao je radionicu o pripremi sipe i lignje, na kojoj je bila ekipa Slobodne Dalmacije (podsjetite se ovdje), pa je našoj reporterki Tanji Šimundić Bendić, pored ostalog, otkrio i kako pripremiti najbolji crni rižot.
Vjerovali ili ne, za pripremu te delikatese pored sipe i riže trebat će vam i malo ribe.
- Temeljac mora biti od mješavine riba, ako ih nemate dobro će nam doći i oslić. Riba se kuha na lagano, bez jačeg začinjavanja, a temeljac koji se pritom stvori koristi se za pripremu rižota – kazao je profesor Ljiljak te našoj ekipi otkrio recept za koji vjerujemo da će vam ovih dana baš dobro doći...
Crni rižot od sipe
Sastojci:
800 g svježe sipe
dvije šake riže
1 veća kapula
3 režnja češnjaka
sol, papar,
petrusimul
1 dec bijelog vina
temeljac
3 do 4 žlice masla
Priprema:
Sipu isjeckati na manje komade. U tavi na ulju izdinstati kapulu, češnjak, dodati petrusimul i isjeckanu sipu. Na vatri držati desetak minuta, potom dodati vino i pustiti da kuha.
Kada je tekućina isparila, dodati rižu i pripremljeni riblji temeljac. Pred kraj dodati crnilo sipe sačuvano tijekom njenog čišćenja, ili kupljenog u trgovini.
Kada je rižot gotov, ubaciti maslo i promiješati. Po želji prilikom posluživanja dodati parmezan.