Čaj od šipka - a u ovom slučaju mislimo na plod divlje ruže, dakako - mnogima je asocijacija na sezonu prehlada i gripa, no drugi ga s guštom piju cijele godine. A zašto i ne bi kad ne samo da je jako zdrav nego je i ukusan. Drugi popularan proizvod od ove samonikle, ali jako vrijedne biljke je pekmez, mnogima omiljeni nadjev za palačinke i domaće kifliće. NAžalost, manje je poznato da se od istog ploda koji upravo u ovo vrijeme dozrijeva može napraviti istinska delikatesa, fini liker oid šipka. I to bez pretjeranog truda. Evo vam recept pa se uvjerite kako je dobar.
Liker od šipka
Sastojci:
250 g šipka
150 g latica mirisnih, neprskanih ruža
100 g šećera
500 ml rakije
Priprema:
Plodove šipka očistite i narežite, a latice ruža oplahnite vodom. U staklenku zapremnine jedne litre naizmjenično stavljajte po red plodova šipka, latica ruže i šećera dok sve ne potrošite, a zatim ulijte rakiju.
Ostavite na sunčanom mjestu 3-4 tjedna. Nakon toga sadržaj procijedite kroz finu gazu kako vam u liker ne bi upale dlačice iz šipka. Prebacite u bocu i zatvorite.