StoryEditorOCM
Slanogotovo za 20 minuta

Poriluk je nutritivna bomba, a mnogi ga ne vole. Pripremite ga ovako i bit će super, ključni detalj je umak s puno sira

Piše T. S. M.
14. rujna 2024. - 17:25

Poriluk je vrlo zdrav, ali mnogima nije drag. Smeta ih specifičan okus, nije im drago što je uvijek pomalo sluzav, nije im baš nešto kao varivo, ne privlači ih ni kad se skuha kao krem juha... Eh, takvi zaista puno propuštaju.

Poriluk ima visok sadržaj vitamina K koji je važan za optimalno zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju, a bogat je i vitaminima A i C koji su važni za zdrav imunološki sustav i zdravu i lijepu kožu. Poriluk je također dobar izvor folata, vitamina iz skupine B koji je neophodan za rast i razvoj stanica. Da skratimo, trebali bismo ga jesti malo češće nego što to imamo običaj. Osobito oni koji gnjave da im nije po guštu.

Ako vam varivo i juha od poriluka nisu osobito napeti ili su vam dosadili, nema problema. Poriluk se može pripremiti na još bezbroj načina. Jedan od njih spaja poriluk s kremastim umakom s puno sira, no prije toga ga treba pripremiti na odgovarajući način. Rezultat je vrlo sočno i ukusno jelo koje može biti glavno ili može poslužiti kao prilog mesnim jelima te kao dodatak tjestenini.

image
Ksenee/Shutterstock

Najbolje od svega je to što je jelo gotovo za samo 20 minuta te, zgog kraće termičke obrade, bolje čuva najvažnije sastojke ovog zdravog povrća nego druge metode njegove pripreme.

Poriluk s umakom od sira

Sastojci:

1 kg poriluka
200 g sira
100 ml mlijeka
20 g malsca
muškatni oraščić
sol

Priprema:

Poriluku uklonite tamnozeleni dio i sačuvajte ga za neko drugo jelo. Ostatak operite i očistite od zemlje i kamenčića te zatim narežite na kolutove. Kuhajte ih 10-15 minuta pa ih ocijedite i zatim prebacite u široku tavu debljeg dna u kojoj ste zagrijali maslac. Posolite i pirjajte kratko, dok malo ne uhvati boju.

Dok se poriluk kuha, pripremite umak: zagrijte mlijeko na laganoj vatri pa mu dodajte naribani sir. Dobro pazite da smjesa ne dođe do vrenja. Kad se sir otopio, maknite s vatre i umiješajte muškatni oraščić te kušajte treba li dodati soli.

Pirjani poriluk prelijte umakom od sira i poslužite odmah.


 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 08:19