Čim se malo spuste temperature, počnu nam se motati po glavi jela poput graha na tisuću i jedan način. Grah je namirnica koju je dobro imati pri ruci jer se može iskoristiti za salate, namaze i jela na žlicu, no manje je poznato da se s grahom radi jako ukusna zimnica. Možda ćete se sad zapitati zašto biste radili zimnicu od graha kad se grah već prodaje konzerviran, a čim se to pitate, znači da niste čuli za mađarski grah.
Riječ je o jelu koje kombinira grah, paprike i rajčice, a može vam poslužiti kao hranjiv obrok, zgodan prilog ili pak kao malo drugačija zimnica.
Mađarski grah
Sastojci:
2 kg paprike
1 kg kuhanog graha
1 kg rajčice
300 ml ulja
100 ml octa
4 luka
2 feferona
2 mrkve
1 glavica češnjaka
2 žlice šećera
sol, papar
Priprema:
Svo povrće očistite i nasjeckajte. U širokom loncu pirjajte luk na ulju dok ne postane staklast, dodajte mu nasjeckanu mrkvu, papriku i češnjak pa pirjajte par minuta, zatim dodajte rajčice, a nakon par minuta dodajte ocat, sol, šećer i papar.
Kuhajte uz miješanje oko pola sata, a ako ostane previše suho, dodajte malo vode od kuhanja graha ili pak malo koncentrata rajčice pomiješanog s vodom.
Dodajte i grah pa kuhajte još 15-20 minuta uz miješanje, a zatim jedan dio odvojite za jelo, a ostatak pospremite u sterilizirane staklenke te ih pospremite na suho, tamno i hladno mjesto.