StoryEditorOCM
SlanoTurski specijalitet

Ovo jelo s jajima idealan je doručak: zdravija su od onih koje se prže na ulju ili masti, nikad ne biste pomislili...

Piše T. S. M.
15. svibnja 2024. - 07:05

Jaja su zdrava i preporučljiva su za doručak jer jamče sitost i sprječavaju napadaje gladi, no prženje na ulju po mnogim je nutricionistima malo problematičan način pripreme namirnica.

Neki tvrde da je malo bolja opcija prženje na masnoći životinjskog porijekla, bilo da je riječ o masti, loju, maslacu ili gheeju. No i tome bi se mogla naći poneka zamjerka. Prvenstveno po pitanju kalorijske vrijednosti - samo jedna žlica maslaca ima čak 102 kalorije, jedna žlica ulja čak 120, a jedna žica masti njih gotovo 890. Nepoželjne kemijske procese da ne spominjemo.

image
Shutterstock

Srećom, postoji rješenje i to jako ukusno. Za pržena jaja na ovaj način bit će vam dovoljna samo malena kockica maslaca kojom ćete premazati tavu, jer ono što će im dati okus je umak na bazi jogurta. Što je jako dobra vijestm jer jogurt znači još proteina, dakle još više sitosti, bez pretjeranog unosa kalorija.

Nije riječ o nekoj novotariji, ovo je stara caka iz turske kuhinje, gdje imaju jelo koje se naziva cilbir. Evo kako se priprema...

Cilbir

Sastojci:

300 ml grčkog jogurta
2 žlice soka od limuna
1 režanj češnjaka
3 žlice nasjeckanog kopra
1 žlica nasjeckanog peršina
2 jaja
komadić maslaca
sol, papar

Dodatak (opcionalno):
2 žlice maslaca
2 žličice mljevene crvene paprike
½ žličice slatke paprike
sol, papar

Priprema:

Pomiješajte grčki jogurt, kopar, peršin, češnjak, limunov sok i sol. 

Maslacem lagano premažite neprijanjajuću tavu pa ispržite jaja na oko. Prebacite ih na jogurt i poslužite.

Ako ne pazite na kalorije, jajima dodajte i umak od maslaca i začina. Za njega trebate otopiti maslac, dodati mu mljevenu crvenu papriku i slatku papriku u prahu te malo soli i papra. Umakom začinite jaja prije posluživanja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 09:28