StoryEditorOCM
Slanojednostavno, a super

Parmigiana od krumpira: bolja od musake, sočnija od pite i s puno, puno sira - ovo je jelo koje zaista morate probati!

Piše T. S. M.
16. kolovoza 2024. - 12:34

Cijelog ljeta pečemo parmigianu, slasni talijanski složenac od patlidžana (koji mogu, ali ne moraju biti pohani) i sad smo ga se već pomalo zasitili.Spremni smo za nove izazove. Prvi izazov je bila parmigiana bianca, odnosno bijela parmigiana, koja se umjesto s balancanama radi s tikvicama, a sada smo se našli pred drugim...

Parmigiana di patate vrsta je ovog jela koja se radi s krumpirima. Nemojte je pomiješati s musakom, sastojci su tek donekle slični, ali ni s francuskim krumpirom. Oba spomenuta jela, za razliku od parmigiane sadrže jaja i/ili vrhnje, no ovdje ih nećete naći.

image
Shutterstock

Naći ćete, umjesto toga, puno, puno sira. I to kakvog... Izvorno se koristi dimljena verzija sira provola, koji ćete, ako ga ne pronađete, zamijeniti nekom dostupnom vrstom dimljenog sira koji se lijepo topi ili pak možete koristiti mozzarellu i nešto malo bilo koje vrste dimljenog sira na koju naiđete. Druga vrsta sira koji će vam trebati je parmezan, a pored toga još će vam biti potrebno malo maslinovog ulja i ružmarina i to je sve.

Zvuči poprilično jednostavno, zar ne? Evo kako se priprema.

Parmigiana od krumpira

Sastojci:

1 kg krumpira
250 g dimljene provole 
100 g parmezana 
ekstra djevičansko maslinovo ulje
ružmarin
sol

Priprema:

Operite krumpir i ogulite ga pa ga narežite na vrlo tanke ploške (uz pomoć ribeža ili vrlo oštrog noža). 

U lim za pečenje stavite prvi sloj krumpira, šaku sira provola narezanog na kockice, parmezan, ružmarin i malo soli. Slažite sastojke u redovima dok ih ne potrošite, a završite slojem krumpira koji ćete posuti s malo parmezana zatim obilato pokapati uljem. Jednu šaku narezane provole i malo parmezana sačuvajte sa strane.

Kako bi parmigiana bila mekana, prekrijte je papirom za pečenje prije nego je stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.

Pecite je oko 25 minuta, dodajte ostatak sira, premjestite parmigianu na gornju razinu pećnice i pecite još 5-6 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2024 12:34