StoryEditorOCM
Slanonajbolja kombinacija

Pečena riba još je bolja uz ovaj jednostavni umak: obožava ga i koristi i poznati splitski kuhar, evo što kaže o njemu

Piše T. S. M.
3. lipnja 2024. - 08:10

Planirate li peći ribu na gradele ili u škrovadi, potrudite se napraviti i jednostavan, a odličan umak koji je čini još boljom. Tradicionalno se poslužuje uz ribu sa žara ili iz pećnice u Italiji, a nosi naziv salsa triestina odnosno tršćanski umak. Sasvim ga je lako napraviti, sve sastojke dobro poznajete i vjerojatno su vam pri ruci. Uložite li dvije minute truda, baš će vam se isplatiti.

Da na spomenute načine pripremljenu ribu rado poslužuje uz ovaj umak otkrio nam je u jednom razgovoru Ivan Pažanin. 

"Češnjak, petrusimul i maslinovo ulje čine tršćanski umak koji od pamtivijeka stavljamo na ribu", rekao je te dodao kako jako voli peršin i češnjak te da mu je drago "da sve puca od okusa".

Što nam je još tom prilikom ispričao pročitati možete ovdje.

Tršćanski umak

Sastojci:

50 ml maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
2 žlice sjeckanog peršina

Priprema:

Sitno nasjeckajte češnjak ni peršin pa ih pomiješajte s maslinovim uljem. Trebate dobiti gusti umak.

Ostavite da odstoji dok se riba peče pa je poslužite s njim kad je gotova. 

Nemojte doći u iskušenje usitniti sastojke u blenderu jer će se pretvoriti u kašu nalik pestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 23:05