Na svečanom stolu čak i krumpir mora biti pripremljen na osobit način. Nudimo vam recept koji objedinjuje nekoliko kulinarskih tehnika, ali rezultat je itekako vrijedan truda.
Zahvaljujući dodacima poput češnjaka i parmezana, ovaj krumpir vrlo je ukusan, sočan i hrskav - zapravo, toliko je dobar da nadilazi ulogu običnog priloga.
Tajna uspjeha na ovaj način pripremljenog krumpira je u tehnici. Moraju biti skuhani baš koliko treba i dobro osuđeni, a zatim poredani po limu za pečenje u ravnomjernom, ne predebelom sloju. Za hrskavost u kojoj će svi uživati morat ćete ih okrenuti i to nekoliko puta, Zvuči poput gnjavaže, ali jednom kad ih zagrizete, zaboravit ćete na sav uložen trud.
Pečeni krumpir s češnjakom i parmezanom
Sastojci:
1 kg žutog krumpira
1 l povrtne juhe
120 ml ulja
4 režnja češnjaka
2 grančice svježeg timijana
1 grančica svježeg ružmarina
ribani parmezan
sol, papar
Priprema:
Izrežite krumpir na veće kockice, stavite ih u zdjelu i prelijte hladnom vodom. Promiješajte ih kuhačom i vrtite je par trenutaka kako biste uklonili višak škroba, a zatim dobro ocijedite.
U veliki lonac dodajte krumpir, juhu i sol pa zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte 12-15 minuta, odnosno dok krumpir nije toliko mekan da ga nožem možete probosti uz lagani otpor.
Procijedite krumpir u cjedilu, a zatim ga snažno protresite kako bi mu rubovi postali grubi. Ostavite ga da se hladi 20-ak minuta, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200°C.
Zagrijte ulje, majčinu dušicu, ružmarin, nasjeckani češnjak i koji prstohvat svježe mljevenog papra. Kuhajte neprestano miješajući oko 3 minute ili dok češnjak ne počne dobivati zlatnosmeđu boju. Odmah procijedite ulje u posudu za pečenje, a začine sačuvajte.
Premjestite krumpire u posudu za pečenje, promiješajte ih da se oblože uljem pa ih rasporedite u ravnomjeran sloj. Pecite ih 20 minuta pa ih okrenite i pecite još 15 minuta. Opet ih okrenite i nastavite tako dok ukupno vrijeme pečenja ne dosegne jedan sat, odnosno dok niste zadovoljni bojom i hrskavošću.
Premjestite krumpir u veliku zdjelu za posluživanje i dodajte mu sačuvane začine s češnjakom. Pospite parmezanom i odmah poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....